Gå direkt till innehåll
Stor efterfrågan på SJs höstlovsresor

Pressmeddelande -

Stor efterfrågan på SJs höstlovsresor

Höstlovsresandet går som på räls, och antalet resenärer som väljer tåget ökar kraftigt. Hos SJ ser resandet under vecka 44 ut att öka med hela 13 procent, jämfört med fjolåret. Lovveckans mest populära resmål är Stockholm, följt av Göteborg och Uppsala.

- Att resa klimatsmart blir allt viktigare för svenska folket. Fler väljer tåget och vi ser ett högt bokningstryck inför höstlovet. Totalt ser tågresandet ut att öka med hela 13 procent, jämfört med samma period i fjol, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

Nattågen mot övre Norrland är tillsammans med sträckorna Stockholm-Malmö-Köpenhamn samt Stockholm – Göteborg höstlovets mest populära, där flertalet av SJs avgångar bokas upp i snabb takt.

- Svenska folket reser allt mer med tåg och tiden ombord ses som viktig kvalitetstid, något som också våra resenärer planerar att utnyttja till fullo. Oavsett om det handlar om att läsa en god bok, umgås med familj och vänner eller att äta och dricka gott ombord på tåget, säger Tobbe Lundell.

Stockholm toppar SJs lista över höstlovets mest populära resmål. Andraplatsen går till Göteborg, följt av Uppsala på tredjeplats. Bland lovveckans bubblare återfinns Malmö, Linköping samt Lund.

Reseinspiration under höstlovet

När det kommer till att aktivera familjen eller vännerna under höstlovet har Sverige mycket att erbjuda, allt från Åre i norr till Hässleholm i söder. SJ har sammanställt en guide med fem höstlovsaktiviteter, som alla går att nå med tåget.

1. Kvalitetstid i Åre

Höstlovet i Åre erbjuder aktiviteter som passar både stora som små. Vid Åre Park upplevs vildmarken i miniformat, med möjlighet att lära sig allt ifrån att tälja, göra upp eld och knyta knopar. Samtidigt finns det gott om aktiviteter runtom i Åre byn. Varför inte testa parkour, eller bara möjlighet att mysa på en renfäll och spana efter norrsken? Eller tjuvstarta vintern och ta säsongens första skidtur i längdspåret i Vålådalen från fjolårets sparade snö. Till Åre reser ni enklast med SJs nattåg från Stockholm och Göteborg.

2. Spring för livet i Örebro

Örebro förvandlas till en riktig spökstad under höstlovet, med kusliga aktiviteter för alla åldrar. För de med extra mycket spring i bena är ”Run For Your Lives” ett måste, skräcklöparloppet genom Örebro där du måste klara dig utan zombies med livet i behåll. Om ni vill uppleva något mindre läskigt går det samtidigt att designa en egen spöktröja, eller uppleva spöken i VR eller ta del av ett mysterium vid stadens stadsbibliotek. Till Örebro reser ni direkt med SJ från flera orter i Sverige.

3. Spabesök i Strömstad

Om planen med höstlovet är att umgås med vänner och familjen, kan ett besök till Strömstad Spa & Resort vara på sin plats. Under höstlovet har hotellet förlängda barntider i relaxavdelningen, så att hela familjen kan njuta och spaa tillsammans. För den som vill lyxa till besöket finns alltifrån massage till fish spa. Strömstad Spa & Resport har också satt ihop ett särskilt program med både inomhus- och utomhusaktiviteter som inkluderar bl.a. skattjakt, vattengympa och filmvisning. Till Strömstad reser ni enklast med SJ via Göteborg, för att sedan kliva ombord Västtrafiks tåg mot Strömstad.

4. Bli ett med naturen i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark bjuder på omväxlande natur med lövskog, rasbranter, vattendrag och vida utsikter. På STF Pensionat Söderåsen i Skäralid kan ni träffa getter och höns och ni har nära till vulkanrester, grottor och maffiga utsiktsplatser. På STF Villa Söderåsen B&B i Röstånga får ni med er lunchmatsäck och middagskorg så att ni kan maxa tiden i nationalparken. Varför inte grilla middagen vid Odensjöns kristallklara vatten? Eller ett höstdopp för den modige. Till Söderåsen reser ni med SJ till Hässleholm, därefter Pågatåget till Klippan och buss 518 den sista biten fram.

5. Adrenalinstint i huvudstaden

Vilda djur, vikingar och berg-och-dalbanor. Ute på Djurgården i centrala Stockholmen finns flera upplevelser som passar hela familjen. Prins Eugens Waldemarsudde erbjuder workshops under höstlovet för barn som vill lära sig teckna fantasy. Suktar familjen istället efter mer adrenalin är Gröna Lund väl värt ett besök. Hela nöjesparken kläs om i halloweentema och åkturerna är extra läskiga. Till Stockholm reser ni direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige.


För vidare information

SJs Presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.