Gå direkt till innehåll
Sportlovsresandet ökar kraftigt

Pressmeddelande -

Sportlovsresandet ökar kraftigt

Fler barnfamiljer än tidigare väljer tåget under sportlovsveckorna. Köpenhamn är det resmål som ökar mest, samtidigt som flest reser till Stockholm och Göteborg. Totalt ökar SJs sportlovsbokningar med 13 procent, jämfört med fjolåret.

- Tågresandet ligger i tiden. Att fler väljer tåget beror både på ett ökat intresse för klimatsmarta resor och på att det är ett bekvämt sätt att resa med barn. Många familjer ser tiden ombord som viktig kvalitetstid tillsammans, säger Tobbe Lundell, tf presschef vid SJ.

Sportlovsveckorna är här och nu passar många svenska familjer på att ge sig ut och resa. Totalt ökar bokningarna med SJ hela 13 procent under sportlovsveckorna, jämfört med fjolåret. Bland barnfamiljerna som reser med SJ står Köpenhamn för den enskilt största bokningsökningen på hela 73 procent, följt av Åre (+29 procent) och Linköping (+20 procent).

- Det finns många skäl att resa över sundet. En riktig turistmagnet på vintern är Köpenhamns klassiska nöjespark Tivoli, på gångavstånd från centralstationen vilket gör resan väldigt enkel, säger Tobbe Lundell.

Sportlovets mest populära familjeresmål är de svenska storstäderna. Stockholm tar hem förstaplatsen på SJs lista, följt av Göteborg och Åre. Bland bubblarna återfinns Malmö och Lund.

- Storstadspulsen fortsätter att locka många resenärer. Tillsammans med ett brett utbud av allt från nöjen och shopping till evenemang och restauranger bidrar både Stockholm och Göteborg till ett ökat resande. Samtidigt är det många som passar på att besöka släkten och vännerna under sportlovet, säger Tobbe Lundell.

Tågresan är också ett sätt att umgås med barnen visar SJs Sifo-undersökning. Över hälften av svenskarna (64 procent), som reser med barn på tåget, uppger att mysa och prata med barnen är det de helst gör under tågresan. Att kunna äta ombord på tåget är också en viktig faktor till varför barnfamiljerna väljer tåget.


SJs resenärsstatistik


Topp 5 – Sportlovets mest populära resmål bland barnfamiljerna

 1. Stockholm C
 2. Göteborg
 3. Åre
 4. Malmö
 5. Lund

Källa: SJs resandestatistik över det totala antalet resor för perioden mellan veckorna 7 – 10, 2019. Jämfört med fjolåret.


Topp 5 – Sportlovsresmålen som ökat mest i popularitet bland familjeresenärerna

 1. Köpenhamn (+73%)
 2. Åre (+29%)
 3. Linköping (+20%)
 4. Uppsala (+14%)
 5. Mora (+13%)


Källa: SJs resandestatistik över det totala antalet resor som genomförts tillsammans med SJs barn/familjerabatter, för perioden mellan veckorna 7 – 10, 2019. Jämfört med fjolåret.


SJs Sifo-undersökning


Har du under de senaste tre åren rest med tåg tillsammans med barn under 18 år?

 • Ja (21%)
 • Nej (79%)


Källa: SJs SIFO-nätundersökning med 1743 respondenter, representativt urval.


Vad gör du och ditt/dina barn vanligtvis när ni åker tåg tillsammans?

 • Pratar och myser (64%)
 • Äter medhavd matsäck ombord (43%)
 • Jag tar det lugnt, barnen roar sig själva (29%)
 • Går till bistron (24%)
 • Spelar sällskapsspel (21%)
 • Läser böcker tillsammans (20%)
 • Tittar på film tillsammans (16%)


Källa: SJs SIFO-nätundersökning med 245 respondenter, representativt urval. Övriga valbara alternativ ”Annat, nämligen” (4%) samt ”Tveksam, vet ej” (5%).


För vidare information

Tobbe Lundell, tf presschef SJ, 010-751 81 54, Tobbe.Lundell@sj.se

SJs presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 288 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.