Gå direkt till innehåll
Många svenskar vill till Norrland i jul

Pressmeddelande -

Många svenskar vill till Norrland i jul

Att resa inom Sverige är populärt i jul och främsta anledningen är att fira med släkt och vänner. På tio i topp listan över svenskarnas favoritresmål i jul dominerar norrländska orter. Åre kammar hem tredjeplatsen, men även Kiruna, Östersund och Umeå är populära resmål. Det visar SJs nya Sifo-undersökning. Trenden går även igen i SJs egen statistik, där resandet till många norrländska resmål ökar starkt.

Norrland är hett. Det står klart när svenska folket fritt fått tycka till och rangordnat de resmål som man allra helst vill besöka över julen. Hela fyra norrländska resmål hamnar på tio i topp listan, som Sifo tagit fram på uppdrag av SJ. Listan toppas av Stockholm och Göteborg, men Åre kammar hem en tredjeplats, och därefter tar sig både Kiruna, Östersund och Umeå sig in på listan.

- Att många svenskar längtar efter snö och vinterväder bidrar till att många väljer att åka till Norrland i jul. Här lockar bland annat skidåkning och storslagen fjällnatur, säger Tobbe Lundell, tf presschef vid SJ.

Hos SJ är Norrlandstrenden tydlig. Sträckorna Göteborg-Stockholm-Narvik och Stockholm-Åre är två av julens mest populära sträckor. Umeå toppar bubblarlistan över de resmål som ökat mest i popularitet under julhelgen, med en ökning på 42 procent. Andra norrländska resmål som ökar starkt är Sundsvall (+20 procent), Åre (+18 procent) och Östersund (+16 procent).

- Vi ser ett ovanligt stort bokningstryck i år. Många av avgångarna norrut är redan fullbokade och för den som är ute i sista minuten gäller det att vara lite mer flexibel. Den som kan tänka sig att åka till exempel på jul- eller nyårsafton kan lättare hitta resor, säger Tobbe Lundell.

Julbokningarna mellan den 21 och 31 december ser ut att öka med 13 procent hos SJ, jämfört med samma tidpunkt i fjol.

Av de svenskar som planerar att resa bort över vintern väljer 40 procent av dessa att resa över jul- och nyårshelgen. Den främsta anledningen till detta är att fira jul tillsammans med släkten och vännerna (64 procent), följt av att de tycker att det är festligare att fira på annan ort (17 procent) och att de tycker att det är viktigare att få reseupplevelser än att följa jultraditioner (8 procent). Många vill också undvika stöket och stressen (7 procent).


SJs Sifo-undersökning om resandet över jul och nyår

Vilken svensk stad skulle du helst velat resa till över julen?

 1. Stockholm
 2. Göteborg
 3. Åre
 4. Malmö
 5. Kiruna
 6. Uppsala
 7. Visby
 8. Östersund
 9. Linköping
 10. Umeå

Källa: SJs Sifo-undersökning med 1001 respondenter, riksrepresentativt urval, frågan ställdes till samtliga i undersökningen. Öppen frågeställning.


Den resa du planerar i vinter, är den i samband med jul eller nyår?

 • Ja, och den går inom Sverige (19%)
 • Ja, och den går utomlands (18%)
 • Ja, och den går både utomlands och i Sverige (3%)

Källa: SJs Sifo-undersökning med 1001 respondenter, riksrepresentativt urval. Frågan ställdes till alla som svarat att de planerar att resa i vinter (47%). Alternativet ”Nej, inte alls” (55%) samt ”Tveksam, vet ej” (5%).


Vad får dig att resa hemifrån inom Sverige under jul eller nyår?

 • Fira jul med släkt och vänner (64%)
 • Festligare att fira på annan ort (17%)
 • Att utnyttja ledigheten till reseupplevelser är viktigare än traditioner (8%)
 • Undvika julstöket och stressen (7%)
 • För att jag inte vill fira jul/firar jul (2%)
 • Slippa köpa julklappar och resa istället (2%)
 • Slippa släkten (2%)

Källa: SJs Sifo-undersökning med 1001 respondenter, riksrepresentativt urval. Frågan ställdes till de som planerar att resa under jul och nyår. Minst 1 och max 3 svarsalternativ. Alternativet ”Annat” (15%) samt ”Tveksam, vet ej” (1%).


SJs resenärsstatistik

Topp 10 – SJs tågdestinationer som ökat mest i popularitet under julen

 1. Umeå (+42%)
 2. Norrköping (+21%)
 3. Sundsvall (+20%)
 4. Uppsala (+19%)
 5. Åre (+18%)
 6. Köpenhamn (+17%)
 7. Göteborg (+17%)
 8. Östersund (+16%)
 9. Gävle (+14%)
 10. Helsingborg (+12%)

Källa: SJs bokningsstatistik över det totala antalet resor under perioden 21 december – 31 december 2018, jämfört med samma period i fjol.


För vidare information

Tobbe Lundell, tf Presschef SJ, 070-003 23 89, tobbe.lundell@sj.se
SJs Presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.