Gå direkt till innehåll
Oro för klimatet får affärsresenären att välja tåget

Pressmeddelande -

Oro för klimatet får affärsresenären att välja tåget

Affärsbokningarna på SJs tåg har ökat med 21 procent i vinter. Allt fler väljer att resa klimatsmart även i tjänsten. Var tredje affärsresenär i SJs färska Sifo-undersökning uppger att de väljer tåget framför bilen, vilket är betydligt fler än i fjol. Göteborg-Malmö-Köpenhamn är linjen som ökat mest senaste året, medan Stockholm-Malmö-Köpenhamn är mest populär bland affärsresenärerna. Det är några av trenderna i SJs stora trendrapport om affärsresor.

- Det har skett ett rejält trendbrott. Den heta sommaren har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. Det är nyckeln i vinterns kraftiga bokningsuppgång av affärsresor på våra tåg i vinter, säger Ida Thermaenius, chef företagsförsäljning på SJ.

Affärsresenärernas ökande miljöfokus syns tydligt i SJs Sifo-undersökning: 33 procent väljer tåget framför bilen när så är möjligt, att jämföra med 14 procent för ett år sedan. 29 procent uppger att de väljer tåget framför flyget - för ett år sedan var motsvande siffra 24 procent. 20 procent av affärsresenärerna säger att reser mer miljövänligt och 42 procent av affärsresenärerna i SJs Sifo-undersökning uppger att miljön är orsaken till att de väljer tåget framför andra färdmedel när så är möjligt.

Att fler vill arbeta ombord på tåget är en annan tydlig trend. 17 procent av affärsresenärerna uppger att de arbetar mer ombord än tidigare och över hälften säger att detta är viktigaste anledningen till att de väljer tåget framför andra färdmedel. Detta påverkar också restrenderna. Stockholm-Malmö-Köpenhamn är den mest populära linjen för affärsresenärerna. Det beror på att linjen knyter ihop starka näringslivsregioner som Mälardalen, Östergötland, Småland och Öresundsregionen samt skapar direktförbindelser till Copenhagen Airport. Att fler arbetspendlar är en av orsakerna till att resandet på linjen ökat med tio procent senaste året.

- Fler affärsresenärer jobbar i storstäderna, men bor på mindre orter. De börjar och slutar arbetsdagen ombord med arbetsgivarens goda minne, till exempel från orter som Norrköping, Linköping, Nässjö och Alvesta, säger Ida Thermaenius.

Det kraftigt ökande intresset för att åka nattåg på linjen är en riktig skräll. Bokningarna i vinter har ökat med över 40 procent.

- Intresset för att åka nattåg på affärsresan har ökat lavinartat. Många vill slippa fakirflyget och tar istället nattåget för att kunna påbörja mötena direkt på morgonen. Sedan tar de tåget tillbaka och utnyttjar tiden ombord till att avsluta arbetsdagen, säger Ida Thermaenius.

Årets bubblare är Göteborg-Malmö-Köpenhamn, som ökade med 11 procent. Linjen har blivit populär tack vare nya snabbtågsavgångar och kortare restid genom tunneln i Hallandsås. Fler affärsresenärer väljer bort bilen och reser med tåg när tågresan är snabbare än bilen. Många uppskattar också att anlända mitt i citykärnan och slippa parkeringsbekymmer. 

För mer information kontakta:
SJs pressavdelning, 010-751 51 84, press@sj.se

Ida Thermaenius, chef företagsförsäljning 010-751 54 81, ida.thermaenius@sj.se

Fakta Sifo-undersökning och SJs statistik

5 i topp - affärsresenärernas mest populära linjer

1.Stockholm-Malmö-Köpenhamn

2.Stockholm-Göteborg

3.Stockholm-Sundsvall-Umeå

4.Stockholm-Västerås-Örebro-Göteborg

5.Stockholm-Karlstad-Oslo

Källa: SJs statistik gällande affärsresor ackumulerat senaste året fram t o m 28 november. I SJs statistik inräknas avtalskunder som reser första och andra klass.

Bubblare – affärsreselinjerna som ökat mest

1.Göteborg-Malmö-Köpenhamn, 11 procent

2.Stockholm-Östersund-Åre, 10 procent

3.Linköping-Stockholm-Gävle, 10 procent

4.Stockholm-Malmö-Köpenhamn, 4 procent

5.Stockholm-Göteborg, 2 procent

Källa: SJs statistik gällande affärsresor ackumulerat senaste året fram t o m 28 november. I SJs statistik inräknas avtalskunder som reser första och andra klass.

10 i topp - Varför väljer du tåget framför andra färdmedel? Frågan är ställd till de som åker på tjänsteresa.

1.Möjlighet att arbeta ombord, 51 procent

2.Bekvämt, 49 procent

3.Miljövänligt, 42 procent

4.Enkelt, 32 procent

5.Nära en station jag reser ifrån, 21 procent

6.Prisvärt, 18 procent

7.Säkert, 15 procent

8.Mysigt, 13 procent

9.Möjlighet att äta ombord, 13 procent

10.Kort restid från dörr till dörr, 10 procent

Källa: SJs Sifo-undersökning, nov 2018, 1001 respondenter och riksrepresentativt underlag. Flera svarsalternativ möjliga.

Så påverkas affärsresenärernas resande av klimatdebatten

1.Ja, jag väljer tåg framför bil när så är möjligt, 33 procent

2.Ja, jag väljer tåg framför flyg när så är möjligt, 29 procent

3.Nej, inte på resan men desto mer hemma istället, 26 procent

4.Ja, jag väljer en så miljösmart bil som möjligt (miljöbil, bränslesnål bil), 19 procent

5.Ja, jag väljer helst ett miljövänligt transportsätt på resmålet, 14 procent

6.Ja, jag väljer hotell med miljömärkning, certifiering, 12 procent

7.Nej, jag tänker sällan på miljön varken hemma eller på resan, 9 procent

8.Nej, jag tänker aldrig på miljön hemma eller på resan, 7 procent

Tveksam, vet ej, 2 procent

Annat, 1 procent

Källa: SJs Sifo-undersökning, nov 2018, 1001 respondenter och riksrepresentativt underlag. Svaret avser de som åker på tjänsteresor. Frågan är ställd: Tänker du mer på miljön när du reser i Sverige? Flera svarsalternativ möjliga. 

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.