Gå direkt till innehåll
Lapplandsresande går som tåget

Pressmeddelande -

Lapplandsresande går som tåget

Mellan juni och augusti ökade SJs resande till och från norra Sverige med hela 12 procent, jämfört med samma period i fjol. Både nattågen och de nya dagtågen mellan Kiruna och Narvik bidrog till den kraftiga reseökningen.

Mellan perioden juni till augusti valde allt fler resenärer tåget för sin resa till eller från Lappland, det står klart när SJ summerar sommaren. Både Kiruna och Narvik såg en positiv resandeutveckling med 14 respektive 20 procent. Totalt ökade SJs resande norrut med hela 12 procent jämfört med sommaren 2017, vilket i sin tur var en kraftig ökning jämfört med året dessförinnan.

- Tågresandet ligger i tiden. Satsningen på de nya dagtågen mellan Kiruna och Narvik föll väl ut, och har gett resenärerna större möjligheter att utforska både fjällen och naturen längs med Malmbanan. Något som destinationerna upplevt som mycket positivt, säger Jan Kyrk, affärschef vid SJ.

Det regionala destinationsbolaget Swedish Lapland Visitors Board pekar samtidigt på fler bidragande faktorer till det ökade intresset för tågresande.

- Allt fler resenärer väljer att resa klimatsmart, inte minst mellan Kiruna och Narvik. Med sin storslagna natur har sträckan blivit rankad som en av Europas vackraste, men är också ett eftertraktat resmål bland oss svenskar. Tillsammans med SJ och övriga destinationer i regionen vill vi fortsätta arbeta för att fler ska välja tåget även i framtiden, säger Camilla Bondareva, destinationsstrateg vid Swedish Lapland Visitors Board.

Uppstickaren

Dagtåget mellan Kiruna och Narvik har bidragit till att stationen Låktatjåkka mellan Björkliden och Riksgränsen sett en fördubbling i antalet tågresenärer. Allt fler resenärer som tidigare valt bussen från Kiruna för sina dagsvandringar från fjällstationen Låktatjåkka, väljer nu istället tåget.

– Vi fortsätter med dagtågen även nästa sommar, inte minst för turistnäringens skull. Den ökade rörligheten verkar dessutom bidragit till att allt fler resenärer stannar längre i regionen, säger Jan Kyrk.


För vidare information

Jan Kyrk, affärschef SJ, 010-7515710, jan.kyrk@sj.se

SJ Presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Camilla Bondareva, destinationsstrateg Swedish Lapland Visitors Board, 070-288 24 90, camilla.bondareva@swedishlapland.com

Ämnen

Kategorier

Regioner


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.