Gå direkt till innehåll
Bohuslän har bättre ostron än Bretagne
Bohuslän har bättre ostron än Bretagne

Pressmeddelande -

Svenska resmål utmanar utländska destinationer

Det går att hitta upplevelser utöver det vanliga utan att behöva flänga jorden runt. Många som bor i Sverige har mycket kvar att upptäcka på hemmaplan, allt från ostron och älgar till norrsken – enligt SJs färska Sifo-undersökning. SJ har handplockat ett tiotal höst- och vinterdestinationer som står sig väl i internationell jämförelse. Dessutom är de klimatsmarta och sparar upp till 1 149 kg koldioxid per resa om tåg väljs istället för flyg.

Klimatsmarta resor ligger i tiden. Det många inte tänker på är att det går att resa klimatsmart utan att tumma på upplevelsen. Ostron i världsklass i Grebbestad är ett fullgott alternativ till Bretagne. Vinprovning på Kullahalvön är både exklusivt och dessutom närmare än Mosel. Mytomspunna Ales stenar är Sveriges svar på Stonehenge. Det går också att välja älgsafari i Småland istället för lejonsafari och njuta av norrsken i Abisko istället för gejsrar i Reykjavik. Det är bara några exempel på svenska alternativ till utländska resmål.

För att lyfta möjligheterna inom Sverige har SJ listat tio höst- och vinterdestinationer, som står sig väl i en internationell jämförelse och går att nå på ett hållbart sätt. Genom att välja svenska alternativen går det att spara mellan 192 kg och 1150 kg kilo koldioxid.

-Vi vill visa Sveriges befolkning att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameus, kommunikationsstrateg på SJ.

Svenskarna är ett resande folk, men många missar exotiska resmål på hemmaplan, som utländska turister vallfärdar till. Bara hälften av de som bor i Sverige har sett norrsken, drygt 50 procent har sett älgar i det fria och 12 procent har smakat ostron i världsklass i Skåne. Det visar SJs färska Sifo-undersökning.

- Varför flänga jorden runt när det erbjuds upplevelser i världsklass på hemmaplan. Det är lätt att bli hemmablind och inte tänka på allt som går att uppleva i Sverige, säger Peter Krameus.

Under perioden 3–6 september 2018 genomförde Kantar Sifo en undersökning om olika upplevelser i Sverige, på uppdrag av SJ. Några slutsatser från SJs Sifo-undersökning är att endast:

  • 50 procent har sett älgar i det fria
  • 12 procent har testat svenska ostron
  • 52 procent har sett norrsken
  • 18 procent har smakat svenskt vin

Om Sifo-undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 3–6 september 2018. Totalt intervjuades 1129 personer i åldern 16-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Så har koldioxidutsläppen beräknatsSJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus regionala anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp till det utländska alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen/Trafikverket, NTM, Vattenfall och SAS.

Så här mycket koldioxid sparar de svenska resmålen jämför med de utländska

Kullahalvön – Mosel: 240 kg CO2

Grebbestad – Bretagne: 336 kg CO2

Ale Stenar – Stonehenge: 317 kg CO2

Älgsafari – Tanzania: 1 059 kg CO2

Varberg – Budapest: 271 kg CO2

Malmö – Berlin: 191 kg CO2

Riksgränsen – Zermatt: 384 kg CO2

Abisko – Island: 391 kg CO

Örebro – Berlin (badhus): 191 kg CO2

Luleå – Bangkok: 1150 kg CO2

Totalt: cirka 4 500 kg mindre CO2

För mer information, kontakta:

Peter Kraméus, peter.krameus@sj.se, 070-653 00 93

Tio oupptäckta resmål som utmanar utländska alternativ

1. Kullahalvön – Mosel

Skördetid för svenska vingårdar

Du behöver inte åka ända till Tyskland för att dricka utsökta vita kvalitetsviner. Ta istället tåget till Skåne och smaka viner på druvan Solaris, som enligt vinexperter blir bättre i södra Sverige än i ursprungslandet Tyskland. Speciellt när druvorna skördas sent får vinerna en söt ton med smaker av honung och mandel.

-Svenska viner får idag internationella utmärkelser för sin fantastiska kvalitet och du hittar numera svenskt vin på många kända restauranger i Norden, säger Carl-Magnus Hedin, vinbonde på Vingården Villa Mathilda.

I Tyskland ligger vingårdarna utspridda längs floderna Mosel och Rhens sluttningar, medan Carl-Magnus vinodlingar breder ut sig bland höga kullar och hisnande branter på Kullahalvön i nordvästra Skåne. En plats minst lika storslagen som Mosel.

På Kullahalvön finns fyra vingårdar som välkomnar besökare för vinprovning av svenska viner. Under hösten skördas vindruvorna. Då bjuder områdets största vingård in till skördefest där besökare får hjälpa till att plocka vindruvor. Intresset för svenskt vin har exploderat och resultatet av den snabba utvecklingen har inneburit att Sverige gått från några få hobbyodlare till över 200 vinodlare. De flesta finns i Skåne, men även i Halland, på Gotland och i Blekinge hittar du vinodlingar.

Fakta

Plats: Kullahalvön

Närmaste tågstation: Helsingborg

Period: Höst, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Kullahalvön: 4 kg CO2 (tåg och buss)

Till Mosel: 244 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst:240 kg CO2

Länkar:

Arilds Vingård: http://arildsvingard.se/

Kullabergs Vingård: http://kullabergs.se/

Vingården Villa Mathilda: http://villamathilda.com/

Södåkra Vingård: http://www.sodakravin.se/

2. Bohuslän – Bretagne

Smaka världens godaste ostron i Bohuslän

Visste du att världens godaste ostron kommer från Grebbestad? Experter menar att det vilda och karga havsklimatet ger ostronen extra mycket smak. Vid Västkusten blir vattnet aldrig för varmt för ostronen som trivs bäst i en temperatur på 8 till 10 grader. Här är även vattennivån konstant, till skillnad från den franska kusten där ebb och flod underlättar ostronskörden. Det innebär att de svenska ostronen plockas av dykare, vilket gör dem speciella.

-Kvalitetsmässigt är det svenska ostronet ett av de finaste i världen. Jag tror nästan att vi i Sverige har ett strå vassare ostron än fransmännen, säger Dieter Berner, flerfaldig VM-mästare i ostronöppning.

Precis som Bretagne, är Bohuslän ett gigantiskt ostronmecka. I Grebbestad fiskas 90 procent av Sveriges ostron och där hålls i år SM i ostronöppning. I Grebbestad kan den som vill lära sig mer om ostron åka på ostronsafari. Det är en fisketur på havet tillsammans med professionella ostronfiskare som lär dig att fiska ostron med vattenkikare och håv. Du får även lära dig hur man öppnar dem och förstås hur man äter dem.

Fakta

Plats: Grebbestad

Närmaste tågstation: Tanum

Period: Höst, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Bohuslän: 4 kg C02 (tåg och buss)

Till Bretagne: 340 kg C02 (flyg)

Klimatvinst:336 kg C02

Länk:http://klemmingsdyk.se/ostronsafari/

3. Ales stenar – Stonehenge

Skånes gåtfulla fornlämning
Ales stenar, Sveriges största bevarade skeppssättning – och Sveriges svar på Stonehenge. Nära hamnen och de mysiga fiskrökerierna tornar Ales stenar upp på Kåsebergaåsen med en vidsträckt utsikt över både hav och himmel. Än idag finns det många teorier om hur och varför monumentet restes. Några är bevisade medan andra förblir ett mysterium.

Mystiken kring monumentet lockar hundratusentals besökare varje år. Enligt arkeologer har skeppssättningen troligtvis varit en gravplats. En alternativ teori är att stenarna har fungerat som en solkalender. Stenarnas tycks vara placerade så att solen vid sommarsolståndet går ned vid monumentets ena spets och går upp vid den motsatta spetsen vid vintersolståndet.

Platsen har onekligen haft en stor betydelse för människor i området. Än idag är Ales stenar en viktig mötesplats för olika hedniska och nyandliga grupper under högtider så som sommar- och vintersolståndet.

Fakta

Plats: Kåseberga

Närmaste tågstation: Ystad

Period: Höst, vinter, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Ales stenar: 3 kg C02 (tåg och buss)

Till Stonehenge: 320 kg C02 (flyg)

Klimatvinst:317 kg C02

Länk:https://www.ystad.se/turism/se-och-gora/sevardheter-och-besoksmal/kaseberga-och-ales-stenar/ales-stenar/

4. Nordens storvilt i Småland

Planerar du att åka på safari och väljer mellan Sydafrika och Tanzania? Välj Småland istället – ett av världens älgtätaste områden. Handen på hjärtat – har du mött skogens konung i sitt rätta element? Det är något annat än på TV, vid vägkanten eller på en djurpark. Hur kommer det sig att Älgsafari är en så stor turistmagnet för utlänningar? Det finns något här som vi svenskar missar.

Älgsafari finns i hela landet, från norr till söder med undantag för Gotland. Under turen möter du älgen i sitt vilda tillstånd, antingen till fots eller i ett fordon. I Sverige finns det cirka 300 000 älgar under hösten. Har du tur stöter du även på den sällsynta vita älgen.

Fakta

Plats: Markaryd

Närmaste tågstation: Markaryd

Period: Höst, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Markaryd: 0,0039 kg CO2 (tåg)

Till Tanzania: 1066 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 1 065 kg CO2

Länk:https://www.visitsmaland.se/sv/upplevelser/natur-och-aventyr/smalands-algparker

5. Varberg – Budapest

En dunderkur för badsugna

Budapest är känt för sina många källor och vackra spabad som värmer både kropp och själ. Precis som varma termalbad, gör även kallbad, underverk för kroppen. Enligt forskning bidrar kallbad till minskad trötthet och spänningar samt ökad energi.

Kanske behöver du ett uppiggande bad nu när hösten är här. Men varför trängas med tusentals turister i miljonstaden Budapest när du snabbt och enkelt kan ta dig till lilla Varberg?

Sveriges mest kända kallbadhus, Varbergs Kallbadhus, är öppet året runt och för den modige erbjuds även vinterbad. Efter ett svalkande havsdopp kan du njuta i bastun med utsikt över Kattegatt.

Den vackert gyllene arkitekturen hos Kallbadhuset påminner om termalbadet Széchenyi, Europas största badhus. Fördelen med Varberg är att du slipper trängseln och kan i lugn och ro återhämta dig på hemmaplan.

Fakta

Plats: Varberg

Närmaste tågstation: Varberg C

Period: Höst, vinter, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Varberg: 0,003 kg CO2 (tåg)

Till Budapest: 272 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 271 kg CO2

Länk:http://www.kallbadhuset.se/

6. Malmö – Berlin

Sveriges svar på Berlin 

Många åker till Berlin för att uppleva modern konst, urbant stadsliv och god falafel. Dessa upplevelser finns faktiskt närmare än du tror. I Malmö finns det fler konstgallerier per person än i någon annan svensk stad och en tredjedel av invånarna är utlandsfödda, precis som i Berlin.

På kvällen förvandlas Möllevångstorget från ett grönsakstorg till ett livligt barområde som huserar barer och klubbar i en salig blandning. Lite som Kreutzberg i Berlin. För cocktailentusiasten ligger Lilla Torg ett stenkast bort, vilket påminner om de sofistikerade barer som finns i Berlins distrikt Mitte. Även levnadskostnaderna är lika i båda storstäderna. Det är med andra ord inte konstigt att Malmö ibland kallas för Sveriges Berlin.

De båda städerna har mycket gemensamt, men det finns ett område där Malmö särskiljer sig rejält. Medan Berlin har floden Spree som flyter genom staden har Malmö havet och Öresund. Med stadens kustläge har Malmö ett bälte av mysiga stränder med tillhörande promenadstråk om kvällarna inte slutar i storstadspulsens tecken.

Fakta

Plats: Malmö

Närmaste tågstation: Malmö C

Period: Höst, vinter, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Malmö: 0,003 kg CO2 (tåg)

Till Berlin: 192 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 191 kg CO2

Länk:http://www.malmotown.com/

7. Riksgränsen - Zermatt

Skidåkning i världsklass

Drömmer du om att bo exklusivt bland snötäckta bergstoppar? Du kanske tänker Zermatt, vi tänker Riksgränsen. Riksgränsen är en upplevelse i världsklass – som väl kan mäta sig med Zermatt. Båda orterna är snörika, erbjuder stora skidområden och spektakulära toppar, men det finns en skillnad. Till Riksgränsen kan du åka tåg hela vägen. Dessutom har du möjlighet att åka skidor i midnattssol från mitten av maj.

Femton mil norr om Polcirkeln ligger Riksgränsen. Här väntar Sveriges bästa offpistberg, oanade möjligheter till helikopterskidåkning samt toppturer. Dessutom erbjuds fantastiska vyer över de svenska och norska bergskammarna.

Cirka 50 meter från gränsen till Norge ligger det nybyggda hotellet Niehku, ett unikt skidhotell byggt i Malmbanans gamla lokstall som i början av 1900-talet användes för att frakta järnmalm.

- Det är enkelt att ta sig till Riksgränsen, inte minst med tåg. Riksgränsen erbjuder närhet till riktigt stora fjäll och storslagen skidåkning. Jag har rest till många skidorter runt om i världen, men jag kommer alltid tillbaka till favoriten Riksgränsen, säger Johan ”Jossi” Lindblom, bergsguide och medgrundare till Niehku.

Förutom Jossi drivs hotellet av Patrik ”Strumpan” Strömsten, före detta elitskidåkare och prisad sommelier. De kombinerar skidåkning, äventyr och matkultur till en upplevelse i världsklass.

Fakta

Plats: Riksgränsen

Närmaste tågstation: Riksgränsen

Period: Höst, vinter och vår

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Riksgränsen: 0,016 kg CO2 (tåg)

Till Zermatt: 358 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 354 kg CO2

Länk:http://riksgransen.se/

https://niehku.com/sv/

8. Abisko – Reykjavik

På jakt efter det magiska skenet

Människor över hela världen fascineras av den arktiska naturen i norr. Island har till exempel häftiga och sällsynta gejsrar, men det finns ett naturfenomen som står över alla andra – nämligen norrskenet.

Den klara och becksvarta natthimlen i Abisko skapar perfekta förutsättningar för att få syn på norrsken. 2015 blev Abisko utsedd till världens bästa plats att se norrsken från och numera lockar Abisko norrskensturister från hela världen.

Trots att det går att se norrsken i Sverige under hela vinterhalvåret från oktober till mars har drygt hälften av svenskarna aldrig sett norrsken. Så istället för att söka äventyret utomlands i vinter, ta tåget till Abisko och upplev ett av världens mest magnifika himlafenomen.

Fakta

Plats: Abisko

Närmaste tågstation: Abisko

Period: Höst och vinter

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Abisko: 0,016 kg CO2 (tåg)

Till Reykjavik: 392 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 391 kg CO2

Länk: https://www.auroraskystation.se/

9. Lost City – Tropical Island

Tropisk värme i vintermörkret

Lost City i Örebro är Sveriges motsvarighet till Tysklands badland Tropical Islands. Här är det sommar varje dag. I en tropisk miljö med 30 graders värme finns attraktioner som vilda forsar, häftiga vattenrutschbanor samt en stor bassäng med vågmaskin. Det är med andra ord lätt att drömma sig bort till varmare breddgrader.

På Lost City kan barnen delta i roliga skattjakter och göra kluriga uppdrag, medan vuxna kan slappna av på relaxavdelningen. Precis som på Tropical Island finns det också möjlighet att övernatta. I anslutning till Lost City finns det nämligen förstklassiga stugor.

Fakta

Plats: Örebro

Närmaste tågstation: Örebro C

Period: Höst, vinter och vår

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Örebro: 0,001 kg CO2 (tåg)

Till Tropical Island (Berlin): 192 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 191 kg CO2

Länk:http://lostcity.se/

10. Harads – Phuket

Lyxigt boende i exotisk trädkoja

Tänkt dig att bo avlägset i en exotisk trädkoja precis som i Phuket men utan att behöva resa över halva jordklotet. Omkring tio mil utanför Luleå eller fyra mil utanför Boden ligger Treehotel i orten Harads. Det är ett hotell i internationell klass som fått erkännande för sin unika design och spännande arkitektur. Hotellet har sju unika rum, bland annat en spegelkub, ett fågelbo och ett ufo.

Här kan du bokstavligen bo bland trädtopparna 4–6 meter över marken. Att få vakna upp mitt i den norrländska skogen med vy över Luleälven, är en fantastisk upplevelse. Du behöver alltså inte åka långt, när du kan få en minst lika häftig upplevelse endast en tågresa bort.

Fakta

Plats: Harads

Närmaste tågstation: Boden C

Period: Höst, vinter, vår och sommar

Utsläpp för en resa från Stockholm tur och retur:
Till Boden: 0,0023 kg CO2 (tåg)

Till Phuket: 1150 kg CO2 (flyg)

Klimatvinst: 1 149 kg CO2

Länk: http://treehotel.se

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.