Följ SJ

SJ prisas som bäst på kommunikation

Pressmeddelande   •   Mar 31, 2012 09:00 CEST

För andra året i rad har Sveriges kommunikatörer röstat fram SJ som bäst på kommunikation.

– Det är stimulerande för hela SJ. Extra kul är att vi får ett erkännande för vår närvaro online. Vi arbetar målmedvetet för att utveckla vår kommunikation i flera kanaler samtidigt, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

SJ anses även som näst bästa företag, efter Fritidsresor, på kriskommunikation.

För åttonde året i rad har Hammer & Hanborg frågat 3 300 professionella kommunikatörer om vilka företag som är bäst på kommunikation. För andra året i rad har SJ utsetts som vinnare. I år röstades SJ fram som ”bäst i branschen på kommunikation”, före SAS och SL och näst bäst på kriskommunikation i hela Sverige. Förra året utsågs SJ som ”Bäst på att använda en mix av traditionella och nya medier i sin kommunikation”.

– Varje dag åker 100 000 personer med våra tåg. Vi försöker hela tiden utveckla den direkta dialogen med våra kunder och de sociala medierna fungerar oerhört bra. Där kan vi på ett personligt sätt möta kunderna direkt och svara på frågor eller bistå med annan typ av assistans. Rätt och snabb information är ett av de allra viktigaste kraven som kunderna har på SJ. Våra resenärer befinner sig utspridda över hela landet vilket är en kommunikationsutmaning, säger Elisabeth Lindgren.

I undersökningen röstas SJ också fram som näst bäst på kriskommunikation, efter Fritidsresor, som ansågs bilda norm vid Tsunamikatastrofen 2004. I bedömningen anses SJ reagera kommunikativt snabbt och effektivt vid kriser och kommunicera bra i sociala medier. ”SJ visar ärlighet, öppenhet och är tydliga med vilka steg de tar för att förbättra situationen kring utmaningen att bedriva tågverksamhet vintertid".

SJ har de senaste åren arbetat målmedvetet för att öka och förbättra kommunikationen i flera kanaler samtidigt till resenärerna. Hemsidan har kompletterats med Facebook och twitter, sms går ut till resenärer vid större trafikförändringar och i dagarna har SJ förbättrat och utvecklat den kundapp som resenärerna kostnadsfritt kan prenumerera på.

­- Vårt kundbemötande ombord är avgörande. Därför är det glädjande att våra egna kundundersökningar, som går ut till 20 000 resenärer årligen, ger våra ombordanställda så bra betyg, säger Elisabeth Lindgren.

Den senaste ombordmätningen ger siffran 82 vilket innebär att resenärerna anser att kundbemötandet ombord är ”utomordentligt bra”, inte minst på SJs nya snabbtåg SJ 3000.

– Ett sådant betyg och att vi nu utses som bäst på kommunikation i branschen känns väldigt bra och visar att vi är på rätt väg. Vi ser också att medierna under det senaste halvåret har rapporterat mer positivt om SJ och även lyft fram de saker som vi gör bra, säger Elisabeth Lindgren.

Elisabeth Lindgren fick motta diplomet ”Bäst på kommunikation i branschen” av Hammer & Hanborgs Sverigechef Lotta Fredriksson på Stockholm Central.

För mera information, kontakta Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör, 010-751 55 01 eller SJ Pressavdelning 010 - 751 51 84

 

 

 

Varje dag reser 100 000 människor med SJ och 4 000 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 600 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.