Gå direkt till innehåll
Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Pressmeddelande -

Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Sverigesemester är hett i sommar. Visby är den sommarstad som ligger svenskarna allra varmast om hjärtat och Liseberg är den populäraste turistattraktionen, enligt SJs Sifo-undersökning. Städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är populära och även badvänliga städer i syd som Halmstad, Karlskrona, Varberg och Ystad kvalar in på tio i topp-listan.

Det är ”svemester” som gäller i sommar. 6 av 10 svenskar, 59 procent, väljer att semestra på hemmaplan i sommar och var fjärde svensk (22 procent) säger att de reser mer inom Sverige i år än under de senaste tre åren, enligt SJs Sifo-undersökning. Samtidigt väljer fler än någonsin att resa med tåg och bokningarna med SJ under juni till augusti ökar med 32 procent jämfört med i fjol.

- Det vimlar av härliga sommarstäder som bjuder på allt från stadsliv och kulturevent till strand och bad. Det är roligt att fler väljer att semestra i Sverige och att fler än någonsin reser klimatsmart med tåg till sina sommarfavoriter, säger Tobbe Lundell, presschef för SJ.

Svenskarnas stora favorit i sommar är Visby, som lockar med mysiga gränder, ringmur och närheten till havet. Det visar SJs Sifo-undersökning om vilken svensk sommarstad som ligger högst på svenskarnas önskelista. På andra och tredje plats återfinns Göteborg och Stockholm, följt av Halmstad.

Att upptäcka nya delar av Sverige och att vara på stranden är några saker som lockar till sommarresor inrikes. Därför är det inte någon tillfällighet att alla sommarstäderna på tio i topp-listan är kustnära städer. Fyran Halmstad lockar till exempel med magnifika Tylösand strand, sexan Karlskrona med hundratals badvikar, sjuan Varberg med tio mil kustlinje och åttan Ystad med fina stränder och strandängar.

Naturnära semester är en trend i sommar. 17 procent av svenskarna uppger att de i större utsträckning är ute efter naturupplevelser på sommarsemestern än under de senaste tre åren, enligt SJs Sifo-undersökning. Fjällen intar även plats fem på topplistan över sommarens mest populära turistattraktioner. Trenden avspeglar sig även i SJs bokningsstatistik. Tågresandet till populära fjällvandrarorter som Abisko, Kiruna och Narvik ökar med över tio procent för tredje sommaren i rad.

SJ ser en ökning av tågresandet till många av topplistans städer. Närmaste tågstation för listettan Visby är Stockholm, varifrån det går lokaltrafik och båt vidare till Gotland. Bokningarna till Stockholm, som ligger på andra plats, ökar med 32 procent under juni till augusti jämfört med samma period i fjol. Till trean Göteborg ökar bokningarna med hela 40 procent.

- Göteborg är riktigt hett i sommar. Staden hamnar inte bara bland topp tre bland svenskarnas sommarfavoriter. Här finns också sommarens mest populära turistattraktion, Liseberg. Dessutom är Göteborg en av de städer dit tågbokningarna ökar allra mest i sommar, säger Tobbe Lundell.


SJs Sifoundersökning

Vilken svensk sommarstad ligger högst upp på din önskelista?

 1. Visby
 2. Stockholm
 3. Göteborg
 4. Halmstad
 5. Malmö
 6. Karlskrona
 7. Varberg
 8. Ystad
 9. Kalmar
 10. Helsingborg


Vilken svensk turistattraktion vill du helst besöka i sommar?

 1. Liseberg
 2. Gotland
 3. Stockholm
 4. Kolmården
 5. Fjällen
 6. Gröna Lund
 7. Öland
 8. Visby
 9. Höga Kusten
 10. Västkusten


Planerar du att genomföra en semesterresa i sommar?

 • Ja inrikes (30 procent)
 • Ja både inrikes och utomlands (29 procent)
 • Ja utomlands (18 procent)

Övrigt: Inte alls (11 procent), Tveksam vet ej (12 procent)

22 procent av svenskarna uppger att de reser mer inom Sverige nu än för tre år sedan.

17 procent av svenskarna uppger att de är ute mer efter naturupplevelser än för tre år sedan.


Källa: SJs Sifoundersökning, 1000 respondenter i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Frågorna om bästa sommarstaden och turistattraktionen är öppna frågor utan alternativ att välja från.

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.