Gå direkt till innehåll
Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Pressmeddelande -

Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Bokningarna av SJ-biljetter inför sommarens semesterresor ökar kraftigt. För perioden juni-augusti har biljettbokningen ökat med 32 procent, jämfört med förra året.

- Det blir allt viktigare för svenskarna att resa klimatsmart. Fler väljer tåget och sommarens bokningstryck är högre än normalt. Totalt ser resandet mellan juni och augusti ut att öka med hela 32 procent, jämfört med fjolåret, säger Tobbe Lundell, presschef vid SJ.

Sommaren står för dörren och med den passar många på att planera semesterresan, sex av tio svenskar har planer på att semestra på hemmaplan. Bland de som planerar att resa kollektivt under Sverigesemestern väljer mer än hälften (65 procent) tåget, detta enligt en Sifo-undersökning från SJ.

Ombord på tåget planerar sex av tio (58 procent) svenskar att ägna tiden åt att läsa tidningar och böcker. Nästan lika många (50 procent) föredrar att umgås med sitt resesällskap. Andra tar tillfället i akt att vila upp sig (37 procent), eller till att lyssna på musik (35 procent).

- Svenska folket ser tiden ombord på tåget som viktig kvalitetstid, och något man planerar att utnyttja fullt ut. Oavsett om det handlar om att spendera tiden med en god bok, eller genom att umgås med sina nära och kära, säger Tobbe Lundell.

Storstäderna är populärast men Örebro ökar mest

Sommarens populäraste resmål är de svenska storstäderna. Stockholm tar hem förstaplatsen på SJs lista över sommarens mest populära resmål, följt av Göteborg och Uppsala. Bland bubblarna återfinns Malmö, Köpenhamn och Lund.

Samtidigt får både Stockholm och Göteborg se sig besegrade när det kommer till de resmål som ökat mest i popularitet. Här är det istället Örebro som kammar hem förstaplatsen med en resandeökning på hela 55 procent, jämfört med fjolåret.

- Det råder inga tvivel om att Örebro är ett av sommarens hetaste resmål bland våra resenärer. Utöver stadens berömda slott finns ett brett utbud av både nöjen, shopping och härliga restauranger. Ett skäl är också att vi har gjort det ännu enklare att ta tåget till Örebro, det bidrar också till ett ökat resande, säger Tobbe Lundell.

Bland nattågsresenärerna är det övre Norrland och Nordnorge som lockar till tågresande. Sträckorna mellan Stockholm och Kiruna, Abisko och Narvik tillhör några av sommarens mest populära hos SJ.


För vidare information

SJs Presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se


SJs Sifo-undersökning om sommarens resor

Undersökningen genomfördes mellan den 25 - 29 mars 2019 via Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade webbpanel. I undersökningen ingick 1000 respondenter, riksrepresentativt urval.


Planerar du att genomföra en semesterresa i sommar?

 • Ja inrikes (30 procent)
 • Ja både inrikes och utomlands (29 procent)
 • Ja utomlands (18 procent)


Övrigt: Inte alls (11 procent), Tveksam vet ej (12 procent)


Vilket kollektivt färdsätt väljer du för dina semesterresor inom Sverige i sommar?

 • Tåg (65 procent)
 • Buss (12 procent)
 • Flyg (28 procent)
 • Båt (20 procent)

Övrigt: De som planera en semesterresa inom Sverige besvarade frågan, totalt 590 respondenter. Tveksam vet ej (1 procent). Åldersgruppen 18 - 29 år väljer i högre utsträckning tåget som färdmedel inom Sverige (51%), jämfört med övriga åldersgrupper.


Hur sysselsätter du dig under semesterresan ombord på tåget?

 • Läsa böcker/tidningar (58 procent)
 • Umgås med mitt resesällskap (50 procent)
 • Vila/sova (37 procent)
 • Lyssna på musik (35 procent)
 • Lyssna på podcasts (25 procent)
 • Konsumera sociala medier (19 procent)
 • Titta på Youtube (10 procent)
 • Spela dator/mobilspel (9 procent)
 • Läsa tidningar eller nyhetssidor (7 procent)

Övrigt: Prata med andra resenärer ombord tåget (6 procent), Arbeta ombord tåget (4 procent), Prata i telefon (3 procent), Studera ombord tåget (2 procent), Fotografera miljöerna utanför tåget (2 procent), Annat (6 procent), Tveksam vet ej (1 procent).


SJs resenärsstatistik


Topp 10 – Sommarens mest populära tågdestinationer

 1. Stockholm C*
 2. Göteborg
 3. Uppsala
 4. Malmö
 5. Köpenhamn
 6. Lund
 7. Västerås
 8. Linköping
 9. Katrineholm
 10. Gävle

Källa: SJs bokningsstatistik över det totala antalet resor för perioden mellan v23-35 2019, jämfört med samma period för 2018.

* - Till följd av Trafikverkets banarbete med Getingmidjan mellan Stockholm C och Stockholms södra inkluderas både Stockholm C samt Stockholms södra här.


Topp 10 – Sommarens tågdestinationer som ökat mest i popularitet

 1. Örebro (+55 procent)
 2. Köpenhamn (+44 procent)
 3. Göteborg (+40 procent)
 4. Mjölby (+39 procent)
 5. Stockholm C (+32 procent)
 6. Hässleholm (+31 procent)
 7. Malmö (+31 procent)
 8. Norrköping (+28 procent)
 9. Gävle (+28 procent)
 10. Uppsala C (+25 procent)

Källa: SJs bokningsstatistik över det totala antalet resor för perioden mellan v23-35 2019, jämfört med samma period för 2018.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.