Gå direkt till innehåll
Tågluffa i Bergslagen under sommaren

Pressmeddelande -

Tågluffa i Bergslagen under sommaren

För andra året i rad lanserar Tåg i Bergslagen sitt sommarkort. Därmed kan tågresenärerna under tre sammanhängande dagar obegränsat resa runt och utforska Bergslagen.

- Många upplever tåget som ett mer komfortabelt resealternativ än bilen eller flyget, och som ger tid till att umgås med familj och vänner. Med sommarkortet blir det samtidigt enklare att semestra på nära håll, oavsett om du reser ensam eller i sällskap med andra, säger Martin Drakenberg, affärschef vid SJ.

Sommarkortet kommer i tre olika varianter och ger resenärerna möjlighet att via Tåg i Bergslagen resa runt under tre sammanhängande dagar, antingen på egen hand eller tillsammans med övriga delar av familjen. Reseperioden sträcker sig mellan den 18 juni och den 19 augusti, vilket ger resenärerna goda möjligheter att utforska Bergslagens både mer och mindre kända platser.

- Tågresan blir en del av sommaräventyret bland Bergslagens guldkorn, säger Martin Drakenberg.

Allt fler resenärer väljer tåget som färdmedel, och under fjolåret slog SJ nytt rekord med över 30 miljoner resenärer. Under våren mellan perioden april och maj såg SJ en resandeökning med två procent (räknat i personkilometer), jämfört mot samma period i fjol.

Utöver Tåg i Bergslagen går det även att resa med sommarkortet via läns- och lokalbussar inom Dalarnas, Västmanlands och Örebro län.


Tre mini-tågluffar i Bergslagen

Familjeäventyr

 • Dag 1: Fullt ös på actionbadhuset Kokpunkten i Västerås med vattenrutschbanor av alla sorter ackompanjerad av ljusshower. Koppla därefter av vid intilliggande Steam Hotel.
 • Dag 2: Vid vandrarhemmet Kolarbyn i Skinnskatteberg bor ni i kolarkojor mitt ute i granskogen på liggunderlag och fårskinnsfällar – och hugger dessutom er egen ved till vedkaminen.
 • Dag 3: Passa på att upptäcka extremsportarenan Dome i Gävle. En fartfylld plats med allt ifrån skateboard, klättring och cykel.

Kulturvännerna

 • Dag 1: Upplev det forna järnbruket i Västmanland genom att tag tåget till Ängelsberg. Det gamla bruket ger en unik historisk upplevelse med både byggnader och teknisk utrustning som bevarats från 1600-1800-talet.
 • Dag 2: Upptäck den milslånga leden genom att vandra, cykla eller ta bussen till Carl Larsson-gården i Sundborn.
 • Dag 3: Avrunda resan genom att ta tåget till Mora. Frossa i Anders Zorns liv och konst på Zornmuseet, Zorngården och avsluta med att strosa längs Siljan till Zorns gammelgård och textilkammare.

Livsnjutaren

 • Dag 1: Tag tåget till Tällberg. Här ligger hotellen på rad. Såsom Åkerblads och Dalecarlia, med spa, god mat – och hisnande utsikt över Siljan.
 • Dag 2: Fortsätt resan till Falun. På Främby udde ligger öarna i sjön Runn likt ett pärlband, perfekt för avkopplande kanotturer. Natten spenderas i hotellstugor med sjöutsikt. Släpp även loss i restaurangen som bjuder på både trubadurer och quiz under sommaren.
 • Dag 3: Äventyrets sista stopp blir i Avesta. Vid Muddus Hjortron & Kolarbo gård utanför Fors smakar ni på naturens skafferi från chokladpraliner till drycker somproduceras på gården.


Fakta – Sommarkortet

Sommarkortet ger resenären möjlighet att under tre sammanhängande dagar resa obegränsat under kortets giltighetsperiod. Resenären reser obegränsat via Tåg i Bergslagen, samt länsbussar och lokalbussar inom Dalarnas, Västmanlands och Örebro län. Kortet gäller inte på X-Trafiks eller SJs tåg.

Giltighetsperioden för kortet sträcker sig mellan den 18 juni till 19 augusti 2018. Kortet kan inte avbokas. Borttappade kort ersätts inte. Kortet finns i följande tre varianter (exkl. serviceavgift):

 • Barn, ungdom, student eller pensionär* 150 kr
 • 1 Vuxen (26 – 64 år) och upp till 4 barn till och med 15 år 300 kr
 • 2 Vuxna (26 – 64 år) och upp till 4 barn till och med 15 år 500 kr

* Se detaljer kring SJs rabatter och familjeerbjudande på: www.sj.se/sv/vi-erbjuder.html

För mer information om sommarkortet besök http://www.sj.se/tib


För vidare information

Martin Drakenberg, Affärschef SJ, 010-751 50 99, Martin.Drakenberg@sj.se

SJs Presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.