Gå direkt till innehåll
Svenska folket: Tåget en av de viktigaste innovationerna

Pressmeddelande -

Svenska folket: Tåget en av de viktigaste innovationerna

Tekniska Museet öppnar på lördag sin största egna produktion. Under tre år kommer de hundra viktigaste innovationerna, framröstade av svenska folket, att visas upp.

Järnvägen rankas som den trettonde största uppfinningen någonsin.

– Intresset för vårt nya snabbtåg SJ 3000 visar att tåget är modernare än någonsin och fortsätter att bidra till tillväxten i Sverige. Det vill vi visa i SJs del av utställningen, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ.

Tekniska museet i Stockholm har låtit vuxna och skolelever rösta fram de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna. Utställningen visas upp under tre år.

Gamla uppfinningar som rankas högt är hjulet (1 plats), elektricitet (2), telefonen (3), men här finns även nya favoriter som Internet (8), pacemaker (45), smink och matkassetjänster.

SJ representerar järnvägen och tåget som rankas som den trettonde viktigaste innovationen.

– Historiskt knöt järnvägen ihop landet och möjliggjorde utveckling och industrialisering i Sverige. Det är exempelvis tack vare tågets tidtabell som vi fick en gemensam tid i Sverige. Våra nya tåg bidrar till fortsatt tillväxt i många regioner samtidigt som resan är både miljövänlig, säker och bekväm, säger Elisabeth Lindgren.

SJ kommer att visa upp hur det nya snabbtåget SJ 3000 vuxit fram från ritbord, via beställning av 20 tågsätt för 2 miljarder kronor, till premiärturen i början av februari år. Besökarna kommer att få möjlighet att interaktivt delta i SJs utställning, bland annat genom att prova ecodriving i SJs miljöspel.

Under de tre kommande årens utställning kommer SJ även att överraska med all den specialkompetens som finns inom företaget. SJ kan exempelvis visa hur man lägger en modern tidtabell – vilket är ett puzzel i världsklass. Många SJ-medarbetare kommer att dela med sig av sina tågkunskaper.

– SJ har personal som återställt gamla banvaktarstugor i originalskick och många SJ:are ägnar stor del av sin fritid åt museijärnvägar runt om i landet. Vi vill gärna berätta de här roliga historierna under utställningen, säger Elisabeth Lindgren.

Tekniska Museets utställning ”100 innovationer” öppnas för allmänheten den 25 februari.

 Bilden: SJ berättar på Tekniska Museets nya utställning hela den spännande historien om det nya snabbtåget SJ 3000:s historia.

Utställningen förhandsvisas för media den 23 februari klockan 10.00. Anmälan till pressvisningen görs till calle.ros-pehrson@tekniskamuseet.se eller 08-450 57 10

För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Ämnen

Kategorier


Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. Drygt 4 000 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör varje dag 600 avgångar och trafikerar 160 stationer, varav ett tiotal utomlands, mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor. SJ säljer även evenemangsbiljetter och upplevelser runt om i Sverige. SJ erbjuder dessutom hotell och tågtaxi.

 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.