Följ SJ

SJ investerar i framtiden

Pressmeddelande   •   Jan 16, 2014 13:00 CET

SJ investerar cirka 3,5 miljarder i en genomgripande förnyelse och omgörning av SJ 2000-tågen. Det är en av de största satsningarna i SJs 150-åriga historia.

– Tågresandet fortsätter att öka och den här satsningen innebär att vi ska vara resenärernas förstaval i konkurrensen de kommande 20 åren, säger Crister Fritzson, SJs vd.

Nya SJ 2000-tågens teknik blir toppmodern och inredningen fräschare och finare. Tågen anpassas för att möta den moderna affärsresenärens krav på komfort, med möjlighet att både arbeta och vila ombord.

De 36 SJ 2000-tågen utvecklades av svenska ASEA i slutet av 1980-talet (under namnet X 2000) och är ett av världens främsta i sin klass. SJ 2000 är den enda tågtypen i Sverige som specialanpassats med korglutning, som möjliggör att köra både snabbt och bekvämt på den kurviga svenska järnvägen. Tidigare har bara några få av tågvärldens ”Top of the line”-modeller, som ICE i Tyskland och TGV i Frankrike, bedömts vara värda att genomgå liknande upprustningsprogram. Nu sällar sig SJ 2000 till det exklusiva sällskapet. En unik genomgång av tåget visar att det är i mycket gott skick. Satsningen är en medveten hållbarhets- och miljöstrategi med återanvändning av ett stort materiellt värde istället för att slänga och bygga nytt. Nya SJ 2000 kommer att minska energiförbrukningen med cirka 10 procent.

– Efterfrågan och kravet på att resa miljövänligt och bekvämt kommer bara att öka. Personresorna med tåg ökade med 59 procent mellan 1997 och 2010 och alla prognoser pekar uppåt. Inte minst i form av affärsresande när företagen skall leva upp till sina miljöåtaganden. Den här satsningen gör att SJ kommer att kunna erbjuda de bekvämaste tågresorna på storstadssträckorna en mycket lång tid framöver, säger Crister Fritzson.

ABB vann den prestigefyllda upphandlingen efter en mycket noggrann beslutsprocess. ABBs del av upprustningen handlar om 1,4 miljarder kronor. Delar av produktionen kommer att förläggas till Sverige.

– ABB presenterade helt enkelt bäst villkor och leveransplan. Samtidigt som tåget byggs om konkurrerar vi med två nya tågföretag på vår viktigaste sträcka, Stockholm-Göteborg. Nu säkerställer vi att ombyggnadsprocessen flyter smidigt med målet att öka servicen för våra resenärer, säger Crister Fritzson.

ABBs koncernchef Ulrich Spiesshofer är nöjd med uppgörelsen.

– Upprustning av snabbtåg är en växande marknad för ABB:s järnvägsverksamhet. Vi är väl positionerade för dessa uppdrag tack vare våra kombinerade kraft- och automationslösningar. Med en omfattande portfölj av traktionslösningar, kraftelektronik och projektledningsexpertis, globalt och i Sverige, är vi en pålitlig partner för världsledande tågoperatörer inklusive SJ här i Sverige, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB.  

I det första skedet kommer dator-, driv- och styrsystem på hela SJ 2000 bytas ut. Tekniken har utvecklats sedan tåget introducerades i början av 1990-talet och byts nu för att motsvara kraven för 2020-talet. Tågen kommer också att fräschas upp invändigt med ny interiör.

– Vi har involverat våra kunder som tittar på design, funktion, tjänster och produkter i de nya vagnarna. Vi är väldigt noga med att lyssna på hur våra resenärer vill ha nya SJ 2 000, säger Crister Fritzson.

SJ räknar med att ombyggnadsprocessen genomförs mellan 2016 och första kvartalet 2019.

För mera information, kontakta SJ Pressavdelning, tel 010-751 51 84


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 430 avgångar, varav cirka 400 i egen regi och ytterligare cirka 1 030  avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.