Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SilverRail blir majoritetsägare i Linkon

Efter en omfattande och konkurrensutsatt försäljningsprocess har SJ AB tecknat avtal om att sälja 75 procent av sitt aktieinnehav i dotterbolaget Linkon AB till SilverRail, som därmed blir majoritetsägare. SJ AB behåller 25 procent av aktierna i bolaget.

Linkon utvecklar och tillhandahåller avancerade biljett- och betalsystem för resebranschen, med fokus på järnvägen, och har under SJ ABs ägande utvecklats på den nordiska marknaden. SJ är, tillsammans med övriga operatörer i tågbranschen, i behov av att Linkon fortsätter utveckla sina unika tjänstesystem med en neutral industriell partner med finansiell uthållighet. Funktioner i SilverRails befintliga produktportfölj kompletterar Linkons vilket tillför den svenska och europeiska tågmarknaden innovationskraft.

– Vi välkomnar SilverRail som majoritetsägare i Linkon. SilverRail är ett växande bolag med lång erfarenhet inom tågbranschen och finns redan på den europeiska marknaden, bland annat i Storbritannien, Tyskland och Italien. Affären möjliggör att Linkon blir en del av de stora biljett- och betalsystemen i Europa, säger Crister Fritzson, vd SJ AB.

SJ AB har valt att sälja majoriteten av sitt aktieinnehav till SilverRail i en konkurrensutsatt försäljningsprocess, där ett stort antal intressenter bjöds in att delta.

– SilverRail har en stark portfölj av tjänster som kommer att gynna hela branschen. Därmed bidrar det förändrade ägandet även långsiktigt till att stärka tågets position i konkurrensen mot flyget och bilen, fortsätter Crister Fritzson.

– Linkons och SilverRails uppdrag kompletterar varandra väldigt väl. Båda är helt fokuserade på att utveckla teknik och metoder för försäljning av tågbiljetter. Vi är glada över att i samarbete med SJ kunna kombinera kompetensen inom två innovativa team. Vi är övertygade om att vi blir starkare tillsammans och därför kan fortsätta leverera tekniklösningar i världsklass till järnvägsindustrin, säger Aaron Gowell, vd SilverRail.

Genom att kvarstå som ägare av 25 procent av aktierna i Linkon vill SJ AB säkra fortsatt kontinuitet i utvecklingen av Linkon. SJ AB har säkerställt att företaget även fortsättningsvis, inte kommer att få ta del av specifik information om konkurrenters affärer. Linkon kommer fortsättningsvis att erbjuda sina tjänster till alla parter på den svenska transportmarknaden.

Om Linkon:
Linkon utvecklar och erbjuder prisvärda försäljnings-, distributions- och avräkningssystem för resor och kringtjänster i Skandinavien till reseproducenter, återförsäljare och resenärer

Om SilverRail
SilverRail grundades 2009 av entreprenörer med tidigare erfarenhet från IT, specialiserat på resebranschen. Idag ägs företaget av sex amerikanska institutioner, med fokus på långsiktig intäktstillväxt, och den egna personalen. Företaget har 90 anställda och huvudkontor i London, Storbritannien samt utvecklingsverksamhet i Boston, USA och Brisbane, Australien. SilverRails vision är att skapa ett konkurrensneutralt biljett- och distributionssystem med global närvaro. Bland kunderna finns bland annat Amtrack, DB Bahn och ATOC.


För mer information, vänligen kontakta SJ Presstjänst på 010-751 51 84.

Ämnen


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 400 avgångar, varav 450 i egen regi och ytterligare 950 avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2013 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat material