Följ SJ

Hög tid att boka julresan nu

Pressmeddelande   •   Nov 20, 2013 10:00 CET

Nu börjar tågbokningarna inför julhelgen sätta fart. Jämtland och övre Norrland är de hittills hetaste resmålen. På nattågen finns det nu bara ströplatser kvar och 83 procent av dagtågbiljetter till Östersund är redan bokade dan före dan före dopparedan (den 22 december).

Julhelgen är årets största resehelg på järnvägen.  Årets jul är dessutom en riktig ”resenärsjul”, i och med att julafton infaller på en tisdag. SJ räknar med fullsatta tåg från och med torsdag den 19 fram till julafton. Det innebär drygt 120 000 resenärer om dagen.

– I år har man möjlighet att välja flera dagar för resan till sitt julfirande. Vi ser att många resenärer väljer att åka redan på fredagen eller under helgen före jul, säger Thomas Silbersky, försäljningsdirektör på SJ.

Redan torsdag den 19 december är nattågen från Göteborg till Östersund/Duved och Luleå/Kiruna i stort sett helt fullbokade. Från Stockholm och norrut finns det ännu gott om plats på vissa avgångar.

– Nattågen norrut bokas traditionellt först. Sedan brukar tågen till Skåne och Göteborg fyllas och därefter Dala- och Värmlandstågen. När vi har någon vecka kvar till jul brukar det mesta vara fyllt, säger Thomas Silbersky.

Förutom att resan är bekväm, där familjer eller vänner kan koppla av tillsammans, äta något gott och bara njuta av resan till julfirandet är säkerheten en av de viktigaste faktorerna till tågens popularitet.

– Att tränga in familj och paket i en bil och ge sig iväg på hala och mörka vintervägar är väl inte drömscenariot. Inte om man tänker på miljön heller, säger Thomas Silbersky.

Bokningsläget kring nyårshelgerna börjar också fyllas på. Från Luleå till Göteborg är nattågen välfyllda mellan den 26 och 29 december samt dagarna efter nyår. Dagtågen från Jämtland söderut, liksom sträckan Stockholm-Göteborg börjar också bli välfylld efter nyår.

– Om man vill vara säker på att få plats på tågen under jul- och nyår så rekommenderar vi att inte vänta allt för länge till, säger Thomas Silbersky.

För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.

För mera information, kontakta SJ Pressavdelning, 010-751 51 84

Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 430 avgångar, varav cirka 400 i egen regi och ytterligare cirka 1 030  avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.
För pressbilder, reportage och nyheter, besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.