Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tågen billigare och snabbare än flyget

Snittpriset på en tågresa ligger långt under vad en flygresa kostar. Det visar en färsk rapport från KTHs Järnvägsgrupp där flyget jämförs med tåget på fyra storstadslinjer. Rapporten visar också att restiden med tåg är likvärdig eller bättre än med flyget på vissa linjer. Dessutom visar statistik från Trafikverket och Flightstats att tåget har en högre punktlighet än inrikesflyget.

KTH-rapporten analyserar utvecklingen av tåg- och flygtrafiken i Sverige under perioden 2010 – 2018. Eftersom tågtrafiken avreglerades år 2010 valdes detta år som utgångspunkt för analysen som omfattar fyra linjer där tåg och flyg konkurrerar: Stockholm-Göteborg; Stockholm-Malmö; Stockholm-Sundsvall; Stockholm-Umeå. Rapporten omfattar alla direkttåg och alla direktflyg på dessa linjer, oavsett operatör.

Priset på tågbiljetten sjunker konstant

En vanlig föreställning är att flyget är billigare än tåget. I själva verket är det tvärtom. Rapporten visar också att priset på en tågresa har sänkts under perioden 2010 – 2018, både totalt sett, men även jämfört med vad en flygresa kostar.

-Faktum är att SJ har sänkt snittpriserna konstant sedan 2005 vilket har att göra med rörlig prissättning, konkurrens och ökat resande. Men givetvis kan man hitta enskilda avgångar där flyg är billigare än tåg, men rent generellt är tåget betydligt billigare än flyget på dessa sträckor. Allt fler resenärer köper sina tågbiljetter tidigt, vilket ger ett lägre pris, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Tågresan snabbare city till city

En annan föreställning är att tåget är långsamt och att flygresan går fortare. När det gäller långa avstånd stämmer det, men KTH:s Järnvägsgrupp har jämfört linjerna där snabbtåg och flyg konkurrerar. På dessa sträckor går tåget lika snabbt, eller något långsammare än flyget när resan mäts från centrum till centrum. Däremot tar flygresan betydligt mer tid från resenären. På tåget kan resenären utnyttja en stor del av restiden för att till exempel arbeta.

- En flygresenär som ska ta sig mellan Stockholm city och Göteborg city kan uppskattningsvis arbeta en dryg halvtimme. Tågresenären kan tvärtom arbeta i princip tre timmar. Flygresenären förlorade med andra ord två och en halvtimme användbar tid, jämfört med tågresenären, säger Tobbe Lundell.

Under perioden 2010 – 2018 har utbudet av både tåg och flyg ökat, men utbudet av tågresor har ökat mer den senaste tioårsperioden. Det gäller särskilt sträckan Stockholm – Göteborg, men även Stockholm – Umeå där satsningen på Botniabanan kapat restiden med flera timmar och sjufaldigat tågutbudet.

- Det finns ett tydligt samband mellan konkurrens, attraktiv restid och ökat resande. Där vi ser att kapacitetshöjande järnvägsinvesteringar också bidrar till ökad efterfrågan och utbud på tågresande, säger Tobbe Lundell.

Tåg punktligare än flyg

Den kanske starkaste mytbildningen är den om att inrikesflyget har en högre punktlighet än tåget. Statistiken från Trafikverket och Flightstats visar att det är precis tvärtom. Långdistanstågens punktlighet första kvartalet 2019 låg på 81 procent (inom 5 min). Under samma tid var flygets punktlighet 78 procent (inom 15 min) på de linjer som konkurrerar med tågtrafiken.

- Tågens punktlighet ska ses i ljuset av en ständigt växande tågtrafik. I januari 2019 kördes det 11 000 fler punktliga tåg jämfört med januari 2016. Det kördes alltså fler punktliga tåg i januari i år än vad det överhuvudtaget kördes tåg i januari för tre år sen. Men den kraftiga tågvolymökningen äter upp förbättringen, säger Tobbe Lundell.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Johannes Cleris

Johannes Cleris

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Kraftigt bokningstryck på sommarens tågresor

Bokningarna av SJ-biljetter inför sommarens semesterresor ökar kraftigt. För perioden juni-augusti har biljettbokningen ökat med 32 procent, jämfört med förra året.

Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Visby och Liseberg är svenskarnas sommarfavoriter

Sverigesemester är hett i sommar. Visby är den sommarstad som ligger svenskarna allra varmast om hjärtat och Liseberg är den populäraste turistattraktionen, enligt SJs Sifo-undersökning. Städer som Stockholm, Göteborg och Malmö är populära och även badvänliga städer i syd som Halmstad, Karlskrona, Varberg och Ystad kvalar in på tio i topp-listan.

Kraftig ökning av midsommarresandet med SJ

Kraftig ökning av midsommarresandet med SJ

Allt fler resenärer väljer tåget till midsommar. SJ ser en kraftig resandeökning på hela 34 procent, jämfört med fjolåret. Störst är intresset för att resa under torsdagen den 20 juni.

Tågsemestra i Bergslagen under sommaren

Tågsemestra i Bergslagen under sommaren

För tredje året i rad erbjuder Tåg i Bergslagen sommarkortet, vilket gör det enklare att tågsemestra på hemmaplan. Kortet ger resenärerna tillgång till obegränsat resande under tre sammanhängande dagar.

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.