Gå direkt till innehåll
Sigrid Lättman-Masch vann SJs teckningstävling Barn ritar lok
Sigrid Lättman-Masch vann SJs teckningstävling Barn ritar lok

Pressmeddelande -

​Sjuåriga Sigrids teckning kommer att pryda ett helt X 2000-lok

Massor av fantasi, härliga färger och kreativa idéer. Det är en snabb sammanfattning av de cirka 500 bidragen i SJs teckningstävling Barn ritar lok. Sjuåriga Sigrid Lättman-Masch i Ösmo utanför Stockholm vann första pris med sin teckning på olika människor och djur. Hennes teckning kommer att pryda ett riktigt X 2000-lok och hon får ta med hela familjen på en resa till Liseberg.

Det var ett svårt men roligt arbete att välja en vinnare bland alla bidrag som kom in till SJs teckningstävling för barn i åldern 6-8 år. Uppgiften var att ge förslag på hur loket på nya X 2000 kan se ut. Sigrids teckning kommer att folieras upp på sidan av loket och täcka en yta på cirka 3x17 meter. Det kommer att bli en av Sveriges största barnteckningar. Förutom att få sin teckning på ett riktigt lok vinner Sigrid också en tågresa tur och retur till Göteborg med besök på Liseberg och övernattning på Scandic för hela hennes familj.

- Sigrid gick in för tävlingen med stor energi. Hon gjorde flera varianter innan hon bestämde sig och kan hennes teckning få en person till att ta tåget så är det fantastiskt, säger hennes pappa Robert Lättman-Masch.

Utöver förstapristagaren har även 20 andrapristagare vunnit gratis tågresor. Samtliga pristagare kommer inom kort att kunna ses på sj.se, SJs Facebooksida och i SJs Resebutik på Stockholm Central.

SJ bygger nu om hela X 2000-flottan. Tågen får ny teknik och en helt ny inredning. Det första ombyggda tåget planeras att komma i trafik i slutet av 2018 och vara kvar i SJs tågflotta i ytterligare 20 år. Tävlingen genomfördes delvis för att få nya idéer till hur utsidan på tåget kan se ut.

- Sigrids teckning är en väldigt fin bild på människor som man blir glad av. Precis som i verkligheten visar bilden att varje dag reser många olika människor med SJs tåg. En bild som dessutom passar mycket bra till det SJ vill stå för, säger Anders Ekblom, samordningsansvarig för Nya X 2000 och utbildad bildlärare på Konstfack.

Hur tågets utsida till slut ska se ut är ännu inte klart, men nu är Sigrids teckning ett av flera alternativ.

- Det vore roligt om det kunde bli så, men jag kan naturligtvis inte lova någonting, ler Anders Ekblom. Jag vill rikta ett stort tack till alla barn som har skickat in sina teckningar. Det har varit helt fantastiskt att se all skaparkraft och fantasi som teckningarna visar upp.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.