Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ bildar nytt bolag för Öresundstågtrafiken

SJ etablerar ett dotterbolag, SJ Öresund AB, som får i uppdrag att hantera Öresundstågstrafiken, vilken SJ tar över under nästa år. Anders Gustafsson är utsedd till vd för bolaget.

I maj stod det klart att SJ fick uppdraget att köra och underhålla Öresundstågen från december 2020 till december 2028 med option på ytterligare två år. SJ Öresund AB kommer att ha helhetsansvaret för trafikplanering, drift och trafikledning, personal, underhåll och ersättningstrafik för Öresundstågen.

Beställarna har högt ställda krav på att SJ ska leverera en verksamhet med ökad punktlighet och högre kvalitet i alla delar än i dag. SJ bygger därför upp en helt ny organisation i Skåne för uppdraget inklusive en dedikerad driftledning och kommer att ta en helt ny depå i drift i Hässleholm dit allt underhåll av tågen ska flyttas. Underhållet görs för närvarande i Danmark av DSB. 

- Det är väldigt spännande att ta sig an det här uppdraget. Jag har ju haft förmånen att vara med hela vägen från upphandlingens start med framtagande av anbud och förhandling med beställarna. Den resan fortsätter nu med att jag får chansen att förverkliga det vi har lämnat anbud på, vilket är väldigt kul, säger bolagets nyutnämnde vd Anders Gustafsson.

Det nya vd-jobbet innebär dessutom att stockholmaren Anders nu blir skåning och flyttar till Malmö.

- Hela familjen är laddade och tycker att det ska bli spännande att flytta, säger Anders Gustafsson.

- Jag är mycket nöjd med utnämningen av Anders som vd för SJ Öresund. Han har lång erfarenhet av tågbranschen och av upphandlad trafik. Öresund är en mycket spännande region med stark tillväxt och stora infrastrukturprojekt, säger SJs vd och koncernchef Crister Fritzson.

Fakta om Anders Gustafsson

Anders Gustafsson är 39 år och arbetar i dag som Bid Director inom SJs division Produkt. Han har arbetat snart 9 år inom SJ-koncernen, huvudsakligen med upphandlad trafik men även med fordonsanskaffning.

Fakta om Öresundståg

Öresundståg är ett regiontågsystem som knyter ihop Södra Sverige med Köpenhamn och Helsingör. Systemet består av tre olika linjer från Göteborg, Kalmar och Karlskrona som går till Köpenhamn och Helsingör via Malmö. Ett 50-tal stationer trafikeras av 111 tågfordon av typen X31. I trafikområdet bor cirka 5 miljoner invånare. Öresundståg har omkring 26 miljoner resande per år i Sverige

För mer information, kontakta SJs presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se 

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.