Gå direkt till innehåll
Uppsala först i landet med SJ-cykel till och från tåget

Pressmeddelande -

Uppsala först i landet med SJ-cykel till och från tåget

Idag var det premiär för SJs och Clear Channels satsning på hyr- och lånecykIar till och från Uppsala Central.

­ – Vi vill underlätta för alla att resa på ett hållbart sätt, från dörr till dörr. Det blir spännande att se hur Uppsalaresenärerna utnyttjar cykelerbjudandet, säger SJs vd Crister Fritzson som fanns på plats och provcyklade i Uppsala.

Igår öppnades ställen för 100 cyklar som nu finns till utlåning på Uppsala Central, Uppsala Universit/Ekonomikum och Akademiska sjukhuset. Senare tillkommer även Stadshuset. Redan efter en timme hade 100 personer tecknat sig för cykelkortet. Cykelsatsningen ligger i linje med SJs målsättning att göra hela resan hållbar ur miljöperspektiv. Undersökningar visar att närmare hälften av SJs resenärer väljer tåget av miljöskäl.

SJ och samarbetspartnern Clear Channel tror att Uppsala, med många pendelresenärer, är som gjort för kombinationen cykel-tåg.  Uppsala kommun har dessutom en utpräglad miljö- och hållbarhetsprofil.

– I Uppsala fortsätter vi satsningarna för att bli den erkänt bästa cykelkommunen i Sverige. Att nu SJ tillsammans med oss och Clear Channel möjliggjort ett centralt hyrcykelsystem är mycket positivt. Nu kan både invånare och besökare snabbt, hälsosamt och enkelt låna en cykel för att komma till sin slutdestination. Det är inte bara bra för minska trängselproblematiken i Uppsala utan också för att stimulera till hälsosamma transportval, säger kommunalrådet Stefan Hanna.

Forskare, studenter och affärsresenärer kan smidigt och miljömässigt ta sig till och från möten och lektioner med hjälp av cyklarna, som finns uppställda på flera platser i staden.

– Vi är stolta och glada över att inviga City Bikes i ytterligare en stor svensk kommun. Uppsala är Sveriges fjärde största stad och vår femte City Bikes-kommun sedan starten 2006 i Stockholm. Vi ser fram emot en fortsatt utbyggnad med fler stationer i Uppsala de kommande åren, säger Clear Channels vd Ola Klingenborg.

Därför inleder SJ ett pilotprojekt, som pågår till den 21 oktober 2014, i samarbete med Clear Channel och Uppsala kommun, där SJ-resenärerna från och med måndag kan låna eller hyra cyklar till och från tåget. Förutom SJs vd Crister Fritzson premiärcyklade kommunalrådet Stefan Hanna och Clear Channels vd Ola Klingenborg.

– Slår det här försöket väl ut är tanken att vi utvecklar ”Cykel till tåget” till fler städer där vi kör SJ-tåg, säger Crister Fritzson.

Alla ska kunna hyra en cykel, men SJ-kunder kan få rabatterat pris och i vissa fall även fritt få låna cykeln.

Bilden:  Cykelsatsning.  SJs vd Crister Fritzson, till höger, tog en premiärtur tillsammans med Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (i mitten) och Clear Channels vd Ola Klingenborg när SJ öppnade cykel-till-tågetstationerna i Uppsala. Foto: Gustaf Dahlbeck

Kort om City Bikes: I Uppsala finns nu tre stationer; en vid resecentrum, en vid Ekonomikum samt en vid Akademiska Sjukhuset. Planer finns att öppna en fjärde vid Stadshuset.

Clear Channel  etablerade satsningen City Bikes i Stockholm 2006 som  inkluderar, utöver Stockholms stad,  även Solna, Lidingö och snart också Sundbyberg.  I Stockholmsområdet finns cirka 120 cykelstationer med totalt 1000 cyklar. Totalt rör det sig om närmare 500 000 utlåningar per cykelsäsong.Clear Channel är Sveriges ledande mediebolag inom utomhusreklam med cirka 90 anställda och representerade i  över 50 länder på 5 kontinenter och är ett av världens största mediebolag.


Ämnen

Taggar


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 1 430 avgångar, varav cirka 400 i egen regi och ytterligare cirka 1 030  avgångar i upphandlad trafik. SJ trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2012 omsatte SJ 8,5 miljarder kronor.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Mikael Grinbaum

Mikael Grinbaum

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.