Följ SJ

​Två miljöhjältar tog emot SJs diplom för klimatsmart resande

Pressmeddelande   •   Apr 24, 2018 16:09 CEST

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (mitten) delade ut SJs miljödiplom till konsultbolaget Trivectors vd Christer Ljungberg och stiftsdirektor Pether Nordin från Linköpings stift.

I dag fick Linköpings stift och konsultföretaget Trivector från Lund ta emot SJs diplom för miljösmart resande ur infrastrukturminister Tomas Eneroths hand. Båda organisationerna har framgångsrikt lyckats styra om en stor del av sina tjänsteresor till tåg som en del av sitt miljöarbete.

Diplomen delades ut vid SJs bolagsstämma som hölls på tisdagen. Ministern gratulerade pristagarna och tackade för deras inspirerande arbete som kan stå som förebild för andra organisationer.

Linköpings stift har de senaste åren intensifierat sitt klimatarbete. Sedan förra året sker alla deras tjänsteresor inom Sverige och norra Europa med tåg. Vid längre resor, exempelvis till Norrland, väljs nattåget i stället för flyg.

– Utmärkelsen är ett fantastiskt erkännande för vårt klimatarbete, som vi hoppas ska inspirera andra. Vår syn är att världen är Guds skapelse och människan är satt till att förvalta den. Att resa klimatsmart är ett sätt att gå från ord till handling, säger Pether Nordin, stiftsdirektor i Linköpings stift.

Konsultkoncernen Trivector, som har ett bolag som arbetar med hållbara transporter, jobbar aktivt med att minimera klimatutsläppen från sina tjänsteresor genom en ”grön resplan”. Det har bland annat lett till att 85 procent av alla jobbresor mellan deras kontor i Lund, Göteborg och Stockholm i dag sker med tåg. Deras konsulter reser ofta med nattåget mellan Stockholm och Malmö och man har genom opinionsarbete mot stora organisationer i Skåne bidragit till ett ökat resande med nattåget till Stockholm.

– Att välja tåget på affärsresa är hållbart ur många aspekter. Det ger sammanhållen tid att i lugn och ro jobba och förbereda möten. Att vi får den här utmärkelsen är otroligt roligt, säger vd Christer Ljungberg.

Det är fjärde året i rad som SJ delar ut miljöpris till företag och organisationer som arbetar aktivt för att minska sin miljöbelastning via tjänsteåret.

För mer information om priset och SJs hållbarhetsarbete: SJ presstjänst på 010-751 51 84

För mer information om Linköpings stifts hållbarhetsarbete: stiftsdirektor Pether Nordin, pether.nordin@svenskakyrkan.se

För mer information om Trivectors hållbarhetsarbete: vd Christer Ljungberg,  christer.ljungberg@trivector.se

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,8 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1200 avgångar från 284 stationer.