Gå direkt till innehåll
Tågresenärer trivs i det fria

Pressmeddelande -

Tågresenärer trivs i det fria

I den senaste mätningen från Friluftsbarometern 2016, framgår det att en tredjedel av personerna helst reser med tåg på sina resor inom Sverige. Dessa tågresenärer har samtidigt ett större friluftsintresse än riksgenomsnittet. 

Friluftsbarometern 2016, är en nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor utfört av Friluftsfrämjandet och TNS Sifo. Undersökningen omfattar 2000 svenskar över hela landet. Resultatet visar att en tredjedel av personerna helst reser med tåg om de själva får välja resesätt. Samtidigt ser man ett stort friluftsintresse bland just tågresenärer och att samma urvalsgrupp även har god koll på frågor som rör allemansrätten.

Kunskap om att vistas i naturen, tältning och övernattning i skogen är stort bland tågresenärer. Ett samband kan vara att närmare hälften av tågresenärerna ofta har varit med i en friluftsorganisation som barn, t.ex. Skogsmullarna, Strövarna eller Scouterna.

Undersökningen visar även att tågresenärer gillar att vandra i högre utsträckning än andra grupper. 55 procent uppger att de vandrar på fritiden. De ägnar sig även åt friluftsaktiviteter som fiske, klättring och skidåkning, både längd och utför.

– Att vi har resenärer som kombinerar sitt friluftsintresse med tågresande är ingen nyhet utan är snarare ett område som vi ser öka för varje år. Resandet till fjällen är exempelvis alltid populärt under vintersäsong där vi kontinuerligt ser att sportresandet ökar. På sommaren ser vi istället en ökning av barnfamiljer till friluftsområden och djurparker, då allt fler upptäcker fördelarna med tågresande säger Johan Dorfh, försäljningschef på SJ.

Det finns även ett samband mellan hur långt den genomsnittliga tågresenären har till naturområden, och hur stort friluftsintresse resenären har. Bland tågresenärer med mindre tillgång till naturområden där de bor, medger 86 procent att de trivs med att vara ute i skog och mark.

Trenden kring att tågresandet i Sverige ökar, ger samtidigt ökat intresset för friluftsaktiviteter. I sommar finns det många möjligheter att ta tåget till Sveriges nationalparker, friluftscenter eller grönområden.

Fakta (källa: Friluftsbarometern)

  • 33 procent, (en tredjedel) av svenskarna reser helst med tåg på sina resor inom Sverige.
  • 72 procent av de som helst reser med tåg har tältat i naturen minst en gång.
  • 93 procent av de som helst reser med tåg är trygga i naturen och tillhör även de som har bäst koll på allemansrätten.
  • 55 procent säger att de vandrar på fritiden. De åker också skidor, både längd och utför, i större uträckning än genomsnittet.
  • Var tionde tågresenär drömmer om att ägna sig åt klättring på fritiden.

Mest populära friluftsaktiviteterna bland tågresenärerna (möjlighet att välja flera svarsalternativ):

  • Vara ute i skog och mark, t ex promenad, picknick, plocka svamp (86 %)
  • Vandring (55 %)
  • Utförsåkning/slalom (30 %)
  • Längdskidåkning (27 %)
  • Fiske (19 %) 

Ämnen

Taggar


Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 4 200 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 440 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2015 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör
Simon Hermansson

Simon Hermansson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Karin Starkman Ahlstedt

Karin Starkman Ahlstedt

Presskontakt Kommunikationsstrateg 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00