Gå direkt till innehåll
Ta tåget till arbetet och minska dina utsläpp med flera ton koldioxid 2018

Pressmeddelande -

Ta tåget till arbetet och minska dina utsläpp med flera ton koldioxid 2018

Genom att ställa bilen och istället ta tåget kan Falubor som pendlar till arbetet i Borlänge och Sandviken minska sina utsläpp av koldioxid drastiskt.
Om du arbetspendlar med en vanlig bil, men istället tar tåget under 2018 minskar utsläppen av koldioxid med drygt ett ton per år för pendlarresor till Borlänge och för pendlarresor till Sandviken med nästan fyra ton.

Många Falubor reser dagligen till arbetet i Borlänge och Sandviken. Det kan vara orsaken till att det i Falun med omnejd finns fler bilar per invånare än i övriga Sverige. Bilarna i Falun kör dessutom längre sträckor än i övriga landet.

Just Falun kan därför ha extra mycket att spara på att byta ut bilresor mot tågresor.

Den som byter ut sitt bilåkande mellan Falun och Borlänge under ett år minskar utsläppen med ett ton koldioxid. Själva tågresan går dessutom fyra minuter snabbare än bilen mellan stationerna enligt Google.

Den som byter ut sitt bilåkande fram och tillbaka till Sandviken under ett år minskar utsläppen med cirka fyra ton. Själva tågresan går dessutom 10 minuter snabbare än bilen mellan stationerna enligt Google

-Vi förstår att det inte passar alla att ta tåget, men vi tror att tåget har mycket att erbjuda i jämförelse med bilen. Förutom minskade utsläpp går tåget också fortare och de Falubor som pendlar till Sandviken kan få mycket arbete gjort på tåget, säger SJs affärschef Martin Drakenberg.

Den som kan utnyttja restiden på tåget som arbetstid har stora tidsvinster att göra jämfört med att ta bilen. Resan till Sandviken tar 47 minuter och kan man arbeta effektivt 30 minuter i båda riktningarna blir det över 200 arbetstimmar på ett år som tjänas in på tåget.

Ett års pendlande med tåg mellan Falun och Borlänge ger ett utsläpp på bara 30 gram koldioxid per person. Mellan Falun och Sandviken blir motsvarande utsläpp cirka 80 gram koldioxid. Utsläppen är uträknade med en genomsnittlig beläggning i tågen. Även med en ny miljöbil blir utsläppen mångdubbelt högre än med tåget. Mellan Falun och Borlänge släpper en miljöbil ut cirka 450 kg koldioxid på ett års pendlarresor och mellan Falun och Sandviken 1 500 kg.

En ekonomisk jämförelse mellan bil och tåg utfaller även den till tågets fördel. Den mest sålda bilen i Dalarna 2014 var Volvo V70II. Om bilen körs 1 500 mil om året i fem år blir milkostnaden 20 kronor. Köper man den bil som sålt bäst i Dalarna under 2017, Volvo XC90, och kör den 1 500 mil om året i 5 år blir milkostnaden 41 kronor. Har du månadskort på tåget Falun – Sandviken blir kostnaden per pendelresa 29 kronor, det vill säga långt under bilens kostnad. De som har en äldre bil än fem år, som inte kräver reparationer, kommer ner i en reskostnad som ligger i nivå med en tågbiljett Falun-Borlänge.

Mellan Borlänge och Falun har SJ och Tåg i Bergslagen 24 avgångar i vardera riktningen på vardagar och mellan Falun och Sandviken finns det 15 avgångar varje vardag. Punktligheten under 2017 låg över 90 %, med undantaget sträckan Borlänge-Falun som hade en punktlighet på 85 %.

Mer information:

Martin Drakenberg, affärschef SJ, tel 010-751 50 99, martin.drakenberg@sj.se

SJ Press, tel 010-751 51 84

Källor:

Uppgifter om bilinnehav och bilåkande kommer från Miljöbarometern, som i sin tur hämtar uppgifter från SCB, www.2030miljobarometern.se

Uppgifter om hur lång tid det tar att resa med bil kommer från Google.

Uppgifter om koldioxidutsläpp för bilar kommer från Transportstyrelsen.

Uppgifter om bilkostnader kommer från www.bilsvar.se som bl a konsumentverket står bakom.

Att punktligheten ligger på över 90 % innebär att mer än 90 av 100 tåg anländer enligt tidtabellen eller högst fem minuter efter angiven ankomsttid. Uppgifterna kommer från Trafikanalys.

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.