Gå direkt till innehåll
Sveriges snabbaste lokförare kör kungen på Botniabanan

Pressmeddelande -

Sveriges snabbaste lokförare kör kungen på Botniabanan

Sveriges snabbaste tågförare, Stefan Berndtsson från SJ, kör premiärtåget med kung Carl XVI Gustaf när miljardbygget Botniabanan invigs på lördag.

­­– Botniabanan är fantastisk. Den kommer att ge arbetspendlingen med tåg i Norrland samma skjuts som tågutvecklingen i Mälardalen, säger Stefan Berndtsson.

 Stefan Berndtsson satte nytt svenskt hastighetsrekord med tåg när han körde 303 kilometer i timmen för två år sedan. Nu är det han som har ansvaret för att invigningen med kung Carl Gustaf ombord, går bra.

– Under provkörningarna har vi varit uppe i 293 kilometer som snabbast, men så fort ska vi inte åka på lördag. Kungen måste ju hinna njuta av utsikten också, säger Stefan Berndtsson.

Botniabanan är en av Europas allra modernaste banor. Få kurvor och bra spårläge genom att banan sprängts fram genom det bergiga landskapet innebär att tåget kan köra drygt 200 kilometer i timmen utan att det kränger. Hastighetsbegränsningen med passagerare ombord är dock satt till 200 kilometer i timmen. Längs den 13 mil långa banan mellan Örnsköldsvik och Umeå kan passagerarna njuta av havet och åka över Sveriges näst längsta bro i Umedeltat.

– Samtidigt som det går fort att åka är resan varierande och vacker. Botniabanan kommer att skapa samma pendlingsutveckling i Norrland som vi sett mellan Västerås-Stockholm och Uddevalla-Göteborg, säger

På söndag får allmänheten prova på Botniabanan och på måndag öppnas den ordinarie tågtrafiken mellan Ö-vik och Umeå.

I augusti 1999 började bygget av Botniabanan. Ny miljölagstiftning och utdragna rättsprocesser har fördröjt byggandet och ökat notan från ursprungliga 7 miljarder till 13,2 miljarder. I augusti 2011 kommer Botniatåg AB (samarbetsbolaget mellan SJ och Deutsche Bahn) att kunna trafikera hela sträckan vidare söderut från Örnsköldsvik. Då blir det möjligt att ta tåg direkt från Umeå till Stockholm på knappt sju timmar.

Bilden: Stefan Berndtsson från SJ är Sveriges snabbaste lokförare. På lördag är det han som kör kung Carl Gustaf när Botniabanan invigs. Foto: Ulf Wallin

För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: tel 010-751 51 84

Ämnen


Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 500 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 230 stationer mellan Narvik och Berlin. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2009 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.