Gå direkt till innehåll
Stor ökning för X 2000 i sommar

Pressmeddelande -

Stor ökning för X 2000 i sommar

Allt fler väljer att resa med X 2000, Sveriges snabbaste snabbtåg, mellan Stockholm och Göteborg. I juni ökade resandet med drygt tio procent jämfört med samma period i fjol. För att möta efterfrågan fördubblades antalet platser på de populäraste avgångarna. Planer finns också på att utöka antalet platser med X 2000 från och med i höst.

– Resenärer fortsätter att strömma till snabbtåget i sådan takt att vi satt in tusentals extra platser. På flera avgångar hade vi gärna satt in ännu fler platser om vi kunnat, säger Maria Hofberg, affärschef på SJ.

Intresset för X 2000-tågen ser dessutom ut att hålla i sig i juli. Hittills ligger ökningen kvar på samma nivåer som i juni. Planer finns därför att utöka antalet platser på snabbtågen även i höst.

SJ ser flera förklaringar till det ökade intresset för resandet med X 2000.
– Den korta sammanhängande restiden och avgångar minst en gång i timman i båda riktningarna gör snabbtåget både tillgängligt och bekvämt. Att tåget är ett klimatsmart sätt att resa spelar också in, säger Maria Hofberg.

Den största reseökningen sker bland 1 klass-resenärer som förutom resan har tillgång till lounge i både Göteborg och Stockholm. Ökningen uppgick till drygt 20 procent i juni.
– Möjligheten att använda restiden till vila, jobb eller socialt umgänge ostört av incheckning och säkerhetskontroller lockar allt fler affärsresenärer, inte minst från flyget, säger Maria Hofberg.

Sedan SJ genomförde prissänkningar i höstas förra året har allt fler resenärer sökt sig till SJs snabbtåg X 2000, inte minst affärsresenärer. SJ mötte den stigande efterfrågan genom att fördubbla antalet platser från 300 till 600 på de allra populäraste avgångarna på sträckan Stockholm–Göteborg. Satsningen inleddes på helgavgångar men utökades snabbt till att även omfatta vardagar.

För mer information och pressbilder:
SJs presstjänst: 010-751 51 85 och press@sj.se

Ämnen

Kategorier


Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 440 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2014 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.