Gå direkt till innehåll
Sökes: Minst 150 lokförare till SJ

Pressmeddelande -

Sökes: Minst 150 lokförare till SJ

Mitt i floden av varsel och uppsägningar finns ett yrke med stora framtidsmöjligheter.

Lokförare.

– Vi behöver hundratals nya förare de närmaste åren. Vi vill anställa både kvinnor och män, säger Dan Olofsson, chef för lokförarna på SJ.

Tågmarknaden i Sverige växer när allt fler vill åka tåg. Behovet av nyutbildade lokförare är större än på många år. I Stockholm riskerar det inom något år att bli lokförarbrist om inte fler stockholmare söker den offentligt- och näringslivsbekostade Yh-utbildningen.

– SJ kommer att rekrytera 150 lokförare de kommande tre åren. Utöver det så behöver även våra dotterbolag Norrlandståg, Götalandståg och Stockholmståg nyanställa så behovet av utbildade lokförare är stort, säger Dan Olofsson.

Den ökande konkurrensen på de svenska järnvägsspåren innebär också en allt större arbetsmarknad för tågpersonal och konkurrensen om utbildade förare hårdnar. Avgörande för lokföraren är ofta vilka arbetsscheman som operatören kan erbjuda.

– Konkurrensen sporrar. SJ erbjuder varierad körning i hela Sverige med många olika typer av fordon. Våra förare får Europas kanske modernaste verktyg för förarinformation under körningarna som läsplatta och elektronisk linjebok. Att allt fler operatörer kör tåg är faktiskt en fördel för oss. Vi har möjlighet att locka till oss förare som fått erfarenheter och referenser även utanför SJ, säger Dan Olofsson.

Under de kommande tre åren är behovet av nya SJ-förare störst i Stockholm och Solna. Nya förare ska också rekryteras till Västerås, Linköping, Eskilstuna, Hallsberg, Karlstad, Gävle, Östersund, Umeå och Luleå. Under 2013 söker SJ förare för stationering i flera delar av landet.

Av tradition är lokföraryrket mansdominerat, men SJ har anställt allt fler kvinnliga förare de senaste åren. Mest ”jämlikt” är det i Eskilstuna med 30 procent kvinnliga förare, följt av Karlstad (21 procent) och Hallsberg (18).

– Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till lokföraryrket. Nutidens lokföraryrke passar precis lika bra för kvinnor som för män. En bra lokförare sätter alltid säkerheten främst och tar inga onödiga risker. Det är viktigt att man som förare är situationsmedveten, uppmärksam och noggrann för att aldrig bli överraskad. Här krävs inte en massa muskelkraft, utan det viktiga är att man har rätt attityd och inställning, säger Dan Olofsson.

Ett bra sätt att bli lokförare är att söka den statliga Yh-utbildningen som näringslivet är med och delfinansierar. SJ  rekryterar gärna nya förare från den utbildningen

Niina Koski, 22, från Nyköping utbildar sig till lokförare och har just fått jobb på SJ. Hon är nöjd med sitt yrkesval.

– Jobbet verkar intressant och roligt. Att köra tåg är frihet under stort ansvar. Jag började utbildningen i mars och det är fantastiskt att kunna följa de olika årstiderna från förarhytten.

För en 22-årig tjej är lokförare kanske inte det första jobb man tänker på och Niinas yrkesval överraskade säkert en del.

– Men alla mina tjejkompisar tycker att det är riktigt häftigt och det tycker jag själv också, säger hon med ett skratt.

Fakta Yh-utbildning: Det finns sju skolor runt om i landet som utbildar lokförare under Myndighetens för yrkeshögskolors ledning. Lokförarutbildningar inom yrkeshögskolan finns i Boden, Vännäs, Hallsberg, Huddinge, Mjölby, Ängelholm och Göteborg. I snitt har nio av tio studerande försörjning kort efter utbildningen enligt Yh-myndigheten. Lokförarutbildningen i Vännäs är den tionde mest populära Yh-utbildningen i Sverige.

Bilden: 22-åriga Niina Koski utbildar sig till lokförare just nu. Ansvar under frihet och omväxlande jobb är det bästa enligt henne. Foto: Ulf Wallin/SJ

För mera information, kontakta Dan Olofsson 010-751 56 43, eller SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

 

Ämnen

Kategorier


Varje dag reser 100 000 kunder med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 800 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.