Gå direkt till innehåll
Snabbtåget till och från Stockholm är tillbaka

Pressmeddelande -

Snabbtåget till och från Stockholm är tillbaka

SJs snabbtåg mellan Dalarna och Stockholm är återigen i trafik efter ett pandemiuppehåll på cirka två år. Det nya snabbtåget avgår Dalarna på morgonen och Stockholm på eftermiddagen. Med de nya snabbtågen körs nu 10 direkta tåg per dag Dalarna-Stockholm.

En snabb och bekväm förbindelse med tåg mellan Dalarna och Stockholm har varit efterlängtad av SJs resenärer. Det nya snabbtåget avgår Falun och Borlänge på morgonen med retur från Stockholm på eftermiddagen, måndag-fredag. Snabbtåget avgår Falun kl. 06.05 och Borlänge 06.25. Returen från Stockholm avgår kl. 16.46.

SJ snabbtåg innebär en komfortabel resa där restiden kan användas till att arbete, studera, koppla av eller att besöka tågets bistro. På SJs snabbtåg ingår frukost i biljettpriset för 1 klass på avgångar innan kl. 09. På snabbtågen finns även 2 klass Lugn. I 2 klass Lugn ska all elektronik vara på ljudlös, hörlurar användas och samtal ska ske med dämpad röst. En enklare frukost ingår i 2 klass Lugn på avgångar innan kl. 09 och varm dryck under hela resan.

I och med återlanseringen av SJ Snabbtåg utökas trafiken Dalarna-Stockholm till totalt 10 avgångar dagligen i vardera riktningen.

Tågtrafiken från och till Dalarna har länge påverkats av pandemin och dess följdpåverkningar. Detta har framförallt påverkat tillgången på personal och den dagliga trafiken med snabbtåg har inte trafikerats sedan pandemin 2020.

-Vi är väl medveten om att snabbtågsavgångarna har varit efterlängtade och efterfrågan på att kunna resa bekvämt och klimatsmart med tåg mellan Dalarna och Uppsala, Stockholm är stor. Därför känns det oerhört glädjande att vi äntligen kan återstarta trafiken, säger Martin Drakenberg, affärschef på SJ.

På sikt är SJs ambition att öka trafiken med snabbtåg på Dalabanan. SJ har beställt nya regionaltåg som ska trafikera Dalabanan, men järnvägen måste också rustas upp för att klara en ökad trafik och kortare restider.

Ämnen

Regioner


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.