Följ SJ

SJs Resebarometer: Västerbottningarna väljer mellan Stockholm och hemmaplan i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter väljer västerbottningarna mellan att stanna hemma och att åka till Stockholm. Det visar SJs nya resebarometer. Samtidigt är Ishotellet i Jukkasjärvi den attraktion som lockar flest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

– Men det är heller inte förvånande att många västerbottningar stannar på hemmaplan när man har ett vinterresmål som Hemavan i länet, säger Elisabeth Lindgren.

Hela 39 procent av alla västerbottningar i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg följt av Umeå med 13 respektive 7 procent av rösterna. På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i vinter är det däremot Västerbotten som gäller. Var fjärde svarar Hemavan och 13 procent svarar Västerbotten i sig. På tredje plats hamnar Åre, i grannlänet Jämtland, med 9 procent.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar 24 procent Ishotellet i Jukkasjärvi följt av världscuptävlingarna i Åre med 12 procent av rösterna.

Västerbottens läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Hemavan                          1. Ishotellet i Jukkasjärvi

2. Göteborg                          2. Västerbotten                     2. Världscuptävlingarna i Åre

3. Umeå                               3. Åre                                  3. Skansens julmarknad

4. Östersund                         4. Jämtland                           4. Jokkmokks vintermarknad

5. Kiruna                              5. Norrland                           5. Jul på Liseberg

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument