Följ SJ

SJs Resebarometer: Stockholm och fjällen hetast för västgötarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Stockholm och fjällen som gäller för västgötarna. Det visar SJs nya resebarometer. Men den attraktion som lockar flest finns på hemmaplan.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Hela 32 procent av personerna från Västra Götalands län i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg med 16 procent av rösterna följt av Östersund med 8 procent. Men det resmål eller den plats i Sverige man helst vill resa till i vinter finns i fjällen. 18 procent svarar Åre och 16 procent väljer Sälen. På tredje plats hamnar Dalarna med 10 procent av rösterna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar dock hela 38 procent julfirandet på Liseberg. På andra plats hamnar Ishotellet i Jukkasjärvi med 23 procent av rösterna.

Västra Götalands läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Åre                                  1. Julen på Liseberg

2. Göteborg                          2. Sälen                                2. Ishotellet i Jukkasjärvi

3. Östersund                         3. Dalarna                            3. Selma Lagerlöf Spa

4. Kiruna                              4. Västkusten                       4. Skansens julmarknad

5. Malmö                              5. Norrland                           5. Jokkmokks vintermarknad

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument