Följ SJ

SJs Resebarometer: Stockholm och fjällen hetast för sörmlänningarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Stockholm och fjällen som gäller för sörmlänningarna. Det visar SJs nya resebarometer. Samtidigt är Ishotellet i Jukkasjärvi den attraktion som lockar flest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Var fjärde person från Södermanlands län i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg med 20 procent av rösterna följt av Östersund med 6 procent. Men det resmål eller den plats i Sverige man helst vill resa till i vinter finns i fjällen. 16 procent svarar Sälen och 14 procent väljer Åre. På tredje plats hamnar Dalarna med 12 procent av rösterna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar var femte Ishotellet i Jukkasjärvi med julmarknaden på Skansen på andra plats med 17 procent av rösterna.

Södermanlands läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Sälen                                1. Ishotellet i Jukkasjärvi

2. Göteborg                          2. Åre                                  2. Skansens julmarknad

3. Östersund                         3. Dalarna                            3. Selma Lagerlöf Spa

4. Mora                                4. Stockholm Skärgård          4. Jul på Liseberg

5. Visby                               5. Skåne                               5. Hundspann i Jukkasjärvi

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument