Följ SJ

SJs Resebarometer: Stockholm och fjällen hetast för skåningarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Stockholm och fjällen som gäller för skåningarna. Det visar SJs nya resebarometer. Samtidigt är Ishotellet i Jukkasjärvi den attraktion som lockar flest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Var tredje person från Skånes län i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg med 15 procent av rösterna följt av Helsingborg med 7 procent. Men det resmål eller den plats i Sverige man helst vill resa till i vinter finns i fjällen. 16 procent svarar Åre och 12 procent väljer Sälen. På tredje plats hamnar Sarek nationalpark med 8 procent av rösterna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar var fjärde Ishotellet i Jukkasjärvi med Jul på Liseberg på andra plats med 17 procent av rösterna.

Skåne läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Åre                                  1. Ishotellet i Jukkasjärvi

2. Göteborg                          2. Sälen                                2. Jul på Liseberg

3. Helsingborg 3. Sarek Nationalpark            3. Julmarknaden på Skansen

4. Östersund                         4. Skåne                               4. Selma Lagerlöf Spa

5. Kiruna                              5. Dalarna                            5. Jokkmokks vintermarknad

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument