Följ SJ

SJs Resebarometer: Stockholm och fjällen hetast för invånarna i Karlmars län

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Stockholm och fjällen som gäller för invånarna i Kalmars län. Det visar SJs nya resebarometer. Stockholm är den hetaste staden samtidigt som Åre och Sälen är resmålen som flest väljer. Men julen på Liseberg är den attraktion som lockar mest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Var tredje person från Kalmars län i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg med 26 procent av rösterna och på tredje plats hamnar Malmö med 6 procent. Men det resmål eller den plats i Sverige man helst vill resa till i vinter finns i fjällen. 16 procent svarar Åre och 13 procent väljer Sälen. På tredje plats hamnar Skåne med 9 procent av rösterna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar var fjärde julen på Liseberg, följt närmast av Ishotellet i Jukkasjärvi och julmarknaden på Skansen med 17 respektive 12 procent av rösterna.

Kalmars läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Åre                                  1. Jul på Liseberg

2. Göteborg                          2. Sälen                                2. Ishotellet i Jukkasjärvi

3. Malmö                              3. Skåne                               3. Skansens julmarknad

4. Linköping                         4. Österlen                           4. Selma Lagerlöf Spa

5. Östersund                         5. Sarek Nationalpark            5. Jokkmokks vintermarknad

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument