Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJs Resebarometer: Stockholm hetast för svenskarna i sommar

I sommar är det staden Stockholm som gäller för semesterfirarna. Det visar SJs nya Resebarometer, ett samarbete mellan SJ och dess kundtidning Kupé. Liseberg är den attraktion som flest vill besöka. Gotland och Västkusten är de resmål som lockar flest.

– Stockholm har i grunden en stark position bland svenska semesterfirare och går i år om Göteborg som populäraste sommarstad. I år är huvudstaden hetare än någonsin då den bjuder på kronprinsessbröllop, flera nya attraktioner som SkyView, vilken går längs utsidan av Globen, och det nyöppnade Fotografiska museet som väntas bli en succé. Stockholm har dessutom utsetts till Europas miljöhuvudstad 2010, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

– Liseberg är Nordens största nöjespark och en stor barnfavorit och får höga siffror varje år. Gotland och Västkusten är två klassiska sommarresmål som alltid är med i toppstriden när det gäller resmål. I sommar tror vi att rekordmånga kommer att fira semester och resa i Sverige bland annat beroende på lågkonjunktur och svag krona, fortsätter hon.

Var femte svensk i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Göteborg följt av Visby som får 18 respektive 11 procent av rösterna. På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i sommar svarar 14 procent Gotland och lika många Västkusten.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i sommar vinner Liseberg med 20 procent av rösterna följt närmast av Göta kanal med 10 procent av rösterna.

Topp 3 städer för svenskarna

1. Stockholm

2. Göteborg

3. Visby

Topp 3 resmål för svenskarna

1. Gotland/Västkusten

2. Stockholms skärgård

3. Öland/Österlen

Topp 3 attraktioner för svenskarna

1. Liseberg

2. Göta kanal

3. Inlandsbanan

SJs Resebarometer är en årlig återkommande undersökning av hur svenskarnas resvanor ser ut och förändras. Den baseras på 4 200 svar och har utförts av undersökningsföretaget Sinitor.

Ämnen

Kategorier


Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 500 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 230 stationer mellan Narvik och Berlin. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2009 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.