Följ SJ

SJs Resebarometer: Jämtlänningar väljer mellan Stockholm och hemmaplan i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter väljer jämtlänningarna mellan att stanna hemma och att åka till Stockholm. Det visar SJs nya resebarometer. Samtidigt är Ishotellet den attraktion som lockar flest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

– Men det är heller inte förvånande att många jämtlänningar stannar på hemmaplan med resmål som Åre och attraktioner som världscuptävlingarna där, säger Elisabeth Lindgren.

Var tredje jämtlänning i SJs undersökning svarar att man helst reser till Stockholm i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Östersund följt av Göteborg med 22 respektive 12 procent av rösterna. På frågan om vilket resmål eller plats i Sverige man helst vill resa till i vinter är det däremot Jämtland som gäller. Åre och Jämtland i sig delar på förstaplatsen med 17 procent vardera. Och tre kommer Vemdalen, även det i Jämtlands län.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar 19 procent Ishotellet i Jukkasjärvi följt av världscuptävlingarna i Åre med 11 procent av rösterna.

 

Jämtlands läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Stockholm                         1. Åre                                  1. Ishotellet i Jukkasjärvi

2. Östersund                         2. Jämtland                           2. Världscuptävlingarna i Åre

3. Göteborg                          3. Vemdalen                         3. Selma Lagerlöf Spa

4. Karlstad                           4. Dalarna                            4. Skansens julmarknad

5. Malmö                              5. Skåne                               5. Rödingfiske i Siljan

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument