Följ SJ

SJs Resebarometer: Göteborg och fjällen hetast för kronobergarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det Göteborg och fjällen som gäller för invånarna i Kronobergs län. Det visar SJs nya resebarometer. Göteborg är den hetaste staden och julen på Liseberg är den attraktion som lockar mest. Samtidigt är Åre och Sälen resmålen som flest väljer.

– Julmarknaden på Liseberg är omtyckt och Göteborg är en stad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern med kulturupplevelser som museer, teatrar och konserter men även shopping och friluftsaktiviteter, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Var tredje person från Kronobergs län i SJs undersökning svarar att man helst reser till Göteborg i vinter när man får välja fritt bland svenska städer. På andra plats kommer Stockholm med 31 procent av rösterna och på tredje plats hamnar Malmö med 6 procent. Men det resmål eller den plats i Sverige man helst vill resa till i vinter finns i fjällen. 17 procent svarar Åre och 14 procent väljer Sälen. På tredje plats hamnar Dalarna med 9 procent av rösterna.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar 28 procent julen på Liseberg, följt närmast av Ishotellet i Jukkasjärvi och Jokkmokks julmarknad med 16 respektive 10 procent av rösterna.

Kronobergs läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Göteborg                          1. Åre                                  1. Jul på Liseberg

2. Stockholm                         2. Sälen                                2. Ishotellet i Jukkasjärvi

3. Malmö                              3. Dalarna                            3. Jokkmokks julmarknad

4. Kiruna                              4. Skåne                               4. Selma Lagerlöf Spa

5. Helsingborg 5. Norrland                           5. Julmarknaden på Skansen

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument