Följ SJ

SJs Resebarometer: Fjällen hetast för stockholmarna i vinter

Pressmeddelande   •   Dec 18, 2009 08:00 CET

I vinter är det fjällen som gäller för stockholmarna. Det visar SJs nya resebarometer. Samtidigt är Ishotellet i Jukkasjärvi den attraktion som lockar flest.

– Stockholm är en storstad som har mycket att erbjuda besökare även på vintern. Här finns restauranger, shopping och uteliv men samtidigt kulturupplevelser som museer, teatrar och blanka isar i Stockholms skärgård, säger Elisabeth Lindgren, SJs kommunikationsdirektör.

Enligt SJs undersökning finns det resmål eller den plats i Sverige som stockholmarna helst vill resa till i vinter i fjällen. 18 procent svarar Åre och 10 procent väljer Sälen. På tredje plats hamnar Dalarna med 9 procent av rösterna. När stockholmarna får välja fritt bland svenska städer svarar 13 procent att man helst reser till Göteborg. På andra plats kommer Stockholm med 11 procent av rösterna följt av Östersund med 9 procent.

På frågan om vilken speciell attraktion man helst besöker i vinter svarar 24 procent julmarknaden på Skansen tätt följd av Ishotellet i Jukkasjärvi med 23 procent av rösterna.

Stockholms läns topplista

Topp 5 städer                     Topp 5 resmål                    Topp 5 attraktioner

1. Göteborg                          1. Åre                                  1. Skansens julmarknad

2. Stockholm                         2. Sälen                                2. Ishotellet i Jukkasjärvi

3. Östersund                         3. Dalarna                            3. Selma Lagerlöf Spa

4. Visby                               4. Skåne                               4. Jul på Liseberg

5. Mora                                5. Dalarna                            5. Hundspann i Jukkasjärvi

Topp 5 resmål för hela landet

1. Åre

2. Sälen

3. Dalarna

4. Skåne

5. Norrland

 

SJs resebarometer är en undersökning av hur svenskarnas resvanor på vintern ser ut. Undersökningen som gjordes i november 2009 baseras på 3600 svar och utfördes av undersökningsföretaget Key Research AB.

SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 115 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 4 000 anställda arbetar för att tågresorna skall vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ trafikerar 250 stationer mellan Narvik och Berlin. SJs eltåg i Sverige drivs till 100 procent av förnybar energi från vatten- och vindkraft. Resorna är märkta med Bra Miljöval – världens tuffaste miljömärkning. 2008 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

Bifogade filer

Word-dokument