Gå direkt till innehåll
SJs bistro blir ännu grönare

Pressmeddelande -

SJs bistro blir ännu grönare

SJ förstärker den ekologiska och hållbara profilen i bistroutbudet ytterligare. Frukosten blir vegetarisk och frukostboxen innehåller betydligt mindre plast än tidigare. Och nya rätter med ekologiska och närodlade råvaror gör entré i bistron.

Från den 1 november blir frukostboxen på SJs tåg ännu härligare. Den kommer inte att innehålla några köttprodukter utan blir vegetarisk plus att den innehåller mjölk och ägg. Dessutom försvinner en hel del av plasten i boxen, och den ersätts med träbestick, påläggstråg och yoghurtbägare i kartong och portionsinpackningen för ost och bröd tas bort. Naturligtvis går det bra att välja vegan/gluten-/laktosfri frukost även i fortsättningen.

- Att byta ut plasten är ett viktigt men samtidigt svårt jobb. Vi måste hålla hög hygienisk standard och vår mat ska tåla att kuska runt på tågen. Men nu har vi lyckats hitta en rad förbättringar som gör att vi minskar plastanvändningen avsevärt, det är ett viktigt steg på vägen, säger Johan Hallström, ansvarig för sortimentet i SJs bistro.

Under hösten har sortimentet i SJs bistro återgått till ett mer normalt utbud än vad som kunnat erbjudas under pandemin. Dessutom har två nya rätter introducerats, båda baserade på ekologiska och närproducerade råvaror och tillagade av SJs partner Kalf & Hansen. Den ena är en ekologisk caesarwrap med ekologisk kyckling från Reko, ost från Sju gårdar i Uppland, smör från Hedemora samt vitkål och potatis från Wålstedts gård i Dala-Floda. Den andra rätten är en ekologisk falafelsallad med falafel på svenska gula ärtor, quinoa odlad i Skåne och på Gotland, morot från Wålstedts gård och chili odlad i Enköping.

- Det är jätteroligt att kunna presentera de här nya fräscha rätterna som är just det som många av våra kunder efterfrågat. Allt fler vill äta mer ekologiskt, inte minst för att det ofta är både godare och nyttigare. Att dessa rätter också innehåller närodlade råvaror är en rejäl bonus, och det är väldigt spännande att få erbjuda både quinoa och chili från Sverige, säger Johan Hallström.

SJs frukostbox ingår i 1 klass på SJ snabbtåg med avgång före klockan 09.00 och serveras vid sittplatsen. Resenärer i 2 klass på SJ snabbtåg eller SJ Intercity med servering kan förbeställa frukosten och hämta den i bistron. För resenärer i 2 klass Lugn på snabbtåg med avgång före klockan 09.00 ingår en enklare frukost som hämtas i bistron.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.