Följ SJ

SJ vann upphandlingen om nattågen från och till Norrland

Pressmeddelande   •   Maj 15, 2012 12:35 CEST

 SJ får fortsatt förtroende att köra nattågstrafiken från och till Norrland fram till 2018.

– Avtalet om Norrlandstrafiken är en viktig del i SJs ambitioner att utveckla persontrafiken i Sverige, säger Jan Olson, vd på SJ.

SJ har kört nattågstrafiken till Norrland sedan den 15 juni 2008. Nu får SJ förnyat förtroende att ansvara för nattågstrafiken till övre Norrland. Det nya avtalet gäller från juni 2013 till december 2018.

– Nattågstrafiken har en positiv resandeutveckling  och vi ser fram emot att vi kan fortsätta att utveckla resandet tillsammans med näringslivet och turistnäringen. Sedan vi tog över nattågstrafiken har resandet ökat med 7 procent. När vi nu dessutom kan köra tågen längs Norrlandskusten, där det stora passagerarunderlaget finns, så ser vi en stor potential till att ännu fler ska välja nattåget, säger Björn Nilsson, vd för SJ Norrlandståg.

SJ Norrlandståg ser optimistiskt på framtiden av flera skäl:

 • Öppnandet av Ådalsbanan innebär att SJ kan köra nattågstrafiken längs hela Norrlandskusten upp till Umeå.
 • Den nya sträckningen innebär en helt annan robusthet i järnvägssystemet vilket gör att SJ kan garantera pålitligare tidtabell och säkrare punktlighet.

– Trafiken via Ådalsbanan innebär 20 mil kortare resväg och dessutom 200 000 flera potentiella nattågsresenärer när vi börjar trafikera orter som exempelvis Härnösand och Örnsköldsvik, säger Björn Nilsson.

 • Utöver trafiken i det nya avtalet kommer SJ att fortsätta köra nattågstrafik från Göteborg och Västsverige via Stockholm till och från Norrland.

– Vi har byggt upp en stark marknad i Västra Sverige och den vill vi fortsätta utveckla, säger Björn Nilsson.

 • SJ har idag ett bra samarbete med turistnäringen och näringslivet.

– Tillsammans med dessa parter är SJ överens om att utveckla nattågstrafiken ytterligare mellan Göteborg-Stockholm-Narvik.

 • När det nya avtalet träder i kraft i juni nästa år levereras samtidigt fem helt ombyggda restaurangvagnar till Norrlandstågen.

SJs vd Jan Olson är mycket nöjd med att SJ får ansvaret för nattågstrafiken i minst fem år till.

– SJs mål är att utveckla och expandera vår tågtrafik i Sverige. På kort tid har vi nu tilldelats ansvaret för tågtrafiken både i Västra Sverige och övre Norrland. Det stärker oss i vårt fortsatta arbete, säger Jan Olson.

Bilden: Björn Nilsson, vd SJ Norrlandståg, framför ett av SJs nattåg. Foto: Elisabet Brännström/SJ

Fakta Norrlandståg

 • Nuvarande avtal: Juni 2008-maj 2013.
 • Nytt avtal: Juni 2013-december 2018.
 • Antal tåg: SJ Norrlandståg kör dagligen två tåg i vardera riktningen från och till övre Norrland. Ett tåg går Göteborg/Stockholm-Umeå/Luleå/Narvik tur och retur. Det andra tåget går Stockholm-Umeå/Luleå/Narvik tur och retur.
 • Antal resor: Årligen reser cirka 400 000 personer med SJ Norrlandståg.
 • Resandeökning: Antalet resenärer har ökat med 7 procent sedan SJ Norrlandståg tog över Norrlandstrafiken år 2008.
 • Antal anställda. Cirka 210 årsanställda arbetar för SJ Norrlandståg.

 För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Varje dag reser 100 000 människor med SJ och 5 000 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 600 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.