Gå direkt till innehåll
SJ utökar trafiken i 2022 års tidtabell

Pressmeddelande -

SJ utökar trafiken i 2022 års tidtabell

De två största nyheterna i SJs tidtabell 2022 är att Borås och Trollhättan får nya direkta förbindelser med Stockholm samt att antalet avgångar på sträckan Linköping-Stockholm-Gävle ökar med 50 procent. SJ har lämnat in sina önskemål om ny trafik till Trafikverket som kommer att fastställa den nya tidtabellen i september.

Borås är den störta stad i Sverige som fram till nu saknat direkt tågförbindelse med huvudstaden. Från och med december i år vill SJ ändra på det och lansera ett direkttåg om dagen i vardera riktningen Restiden blir tre och en halv timma.

Avgången Borås-Stockholm sker på morgonen måndag till lördag och returen Stockholm-Borås avgår på eftermiddagen måndag till fredag och söndag. Trafiken kommer att köras med SJs snabbtåg via Falköping och Skövde.

SJs direkttåg mellan Uddevalla och Stockholm får ny linjesträckning via Göteborg och Trollhättan, utan att restiden påverkas. Det innebär att Trollhättan får en ny direkt förbindelse till och från Stockholm. Vänersborg och Vara har kvar sina direkta förbindelser med Stockholm under sommaren då linjen Stockholm-Strömstad trafikeras. Under övrig tid finns goda förbindelser från Vänersborg och Vara till SJs avgångar på västra stambanan.

Resandet Gävle-Stockholm-Linköping ökade stadigt fram till pandemin. SJ tror på att resandet kommer tillbaka och ökar på linjen när pandemin är över. Antalet dagliga avgångar utökas därför från åtta till tolv, en ökning med 50 procent. De nya avgångarna är ett kraftigt resurstillskott för både pendlandet till och från Stockholm såväl som det genomgående resandet i Mälardalen via Stockholm.

- Utöver kraftigt ökande avgångar Linköping-Stockholm-Gävle fortsätter SJ med de uppskattade non-stop tågen Stockholm-Uppsala samt med täta avgångar Örebro-Västerås-Stockholm, säger Petter Essén, chef SJs trafik- och fordonsprogram

Tidtabellen för den framgångsrika nattågstrafiken mellan Umeå/Jämtland och Stockholm/Göteborg trimmas. Från och med december förbättras ankomsttiden till Göteborg med över en halvtimme till klockan 08.15.

I Jämtland har SJ linjer till Östersund, Åre och Duved. Ett större antal av tågen kommer i nästa tidtabell att trafikera hela sträckan fram till Duved.

I september fastställer Trafikverket nästa års tidtabell och den nya trafiken börjar köras i december.

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00