Gå direkt till innehåll
SJ utökar storstadstrafiken på helgerna

Pressmeddelande -

SJ utökar storstadstrafiken på helgerna

SJ förstärker utbudet på helgerna på linjerna Stockholm-Malmö och Stockholm-Göteborg. Det innebär en ökning av helgtrafiken med 15 procent, vilket motsvarar drygt 5000 nya bokningsbara platser varje helg från och med 9 november. Detta för att möta en ökad efterfrågan bland fritidsresenärer. Fortfarande finns gott om lediga platser för den som har möjlighet att resa måndag till torsdag.

Fritidsresandet har ökat successivt månad för månad efter att reserestriktionerna hävdes i juni, medan ökningstakten för affärsresandet har varit betydligt mindre. Detta innebär ändrade resmönster och en ökad efterfrågan på snabbtågen på storstadslinjerna fredag och söndag, medan det på avgångar på måndag till torsdag oftast är betydligt färre resenärer och fler lediga platser på tågen.

Efterfrågan är däremot högre än utbudet på attraktiva avgångar bland annat till följd av att SJ spärrar platser på snabbtågen för att undvika trängsel.

- Många fritidsresenärer vill åka på fredagar och söndagar, vilket gör att de bokningsbara platserna på snabbtågen går åt snabbt. Vi fortsätter också att ha ett antal platser spärrade på tågen för att skapa möjlighet att sitta med ledigt säte bredvid. Genom att förstärka utbudet kan vi ge fler möjlighet att resa, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

SJ sätter in fler avgångar samt kör med dubbla tågsätt på vissa avgångar i helgtrafiken, vilket sammanlagt innebär totalt 22 extra tåg i helgtrafiken på linjerna Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö från och med 9 november jämfört med oktober månads utbud.

I nuläget är det gott om plats på de allra flesta av SJs tåg, särskilt på avgångar måndag till torsdag. Även på lördagar är efterfrågan lägre.

- Den som har möjlighet kan med fördel resa på måndag till torsdag då det generellt är färre som reser och även lägre priser. Ett tips för den som vill resa bort under helgen är att titta på resor med avresa på lördag och hemresa på måndag i stället för att vara borta mellan fredag och söndag, säger Tobbe Lundell.

Trygghet är högsta prioritet både för SJ och resenärerna samtidigt som viljan att resa klimatsmart finns kvar.

- Fler fritidsresenärer väljer tåget igen och vi ser att våra kunder blir mer och mer nöjda med våra trygghetsåtgärder, till exempel lägre beläggning på snabbtågen, utökade städrutiner och möjligheten att välja plats där du kan sitta ensam genom att spärrade platser visas på vår platskarta, säger Tobbe Lundell. 

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.