Följ SJ

SJ testar 4G+ ombord X 2000

Pressmeddelande   •   Sep 04, 2017 10:15 CEST

Just nu testar SJ en ny typ av 4G+ utrustning ombord på X 2000-tågen som syftar till att bidra till snabbare internet. Om testerna lyckas kommer samtliga X 2000-tåg att utrustas.

– Går allt enligt plan så hoppas vi kunna erbjuda våra resenärer ännu snabbare surf ombord på tågen, säger Jakob Åhgren Thörnblad, ansvarig för snabbtågens kunderbjudande på SJ.

Den nya 4G+ utrustningen väntas utöver hastigheten även kunna bidra till både ökade kapacitets- och stabilitetsförbättringar ombord på X 2000-tågen.

– Vår ambition är att tågen alltid ska ha den senaste internettekniken, i takt med att den blir tillgänglig. Utöver modern utrustning ombord arbetar vi tillsammans med mobiloperatörerna för en fortsatt utbyggnad av internetkapaciteten längs den svenska järnvägen, säger Jakob Åhgren Thörnblad.

Inledningsvis kommer testerna av den nya utrustningen att genomföras på ett begränsat antal X 2000-tåg över olika tågsträckor. Testerna som pågår under hösten utvärderas även kontinuerligt.

– Vi hoppas givetvis att testerna går bra, och att vi därmed kan gå vidare och införa den nya 4G+ utrustningen på samtliga X 2000-tåg, säger Jakob Åhgren Thörnblad.

Fakta 4G+

Den nya tekniken 4G+ som även går under namnet LTE Advanced bygger förenklat på att fler frekvensband kombineras för att förbättra hastigheten, stabiliteten och kapaciteten.

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,5 miljarder SEK och har 4 500 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJs 1 100 avgångar från 275 stationer.