Gå direkt till innehåll
SJ tar över pendeltågstrafiken i Stockholm

Pressmeddelande -

SJ tar över pendeltågstrafiken i Stockholm

Efter att pendeltågsresenärerna i Stockholm under drygt ett år har drabbats av stora brister i pendeltågstrafiken har Trafikförvaltningen i Region Stockholm bett SJ att ta över trafiken i ett så kallat nödavtal. Det innebär att SJ tar över under våren 2024.


- Pendeltågstrafiken är en viktig pulsåder som otroligt många boende i Stockholmsregionen är beroende av. Det är en verksamhet som vi känner väl eftersom vi tidigare kört pendeltågstrafiken under många år. Tillsammans med trafikförvaltningen i Region Stockholm kommer vi att göra vårt yttersta för att över tid kunna leverera en väl fungerande och pålitlig trafik. Det är ett arbete som kommer att ta tid, men vi börjar nu och är beredda att jobba hårt, säger SJs vd Monica Lingegård.

Nödavtalet som SJ och Region Stockholm har tecknat kommer gälla i två år, med option på ett plus ett år ytterligare, från och med trafikstart.

- Sedan två år bedriver vi på SJ ett intensivt förbättringsarbete för våra medarbetare. Erfarenheterna från det arbetet kommer vi naturligtvis att ta med oss i övertagandet av pendeltågsverksamheten. Vi kommer också att ha en nära dialog med de fackliga organisationerna i det stora förberedelsearbetet som ska klaras på kort tid, säger Monica Lingegård.

SJ tar över uppdraget under våren, så snart det är möjligt. Verksamheten kommer att bedrivas i dotterbolaget SJ Stockholmståg AB. Datum för övertagande av pendeltågstrafiken är satt till 3 mars 2024.

För mer information, kontakta SJs presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens drygt 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.