Gå direkt till innehåll
SJs lokförarelever får bland annat lära sig att köra tåg med hjälp av en simulator.
SJs lokförarelever får bland annat lära sig att köra tåg med hjälp av en simulator.

Pressmeddelande -

SJ startar lokförarskola även i Göteborg

Sedan i höstas är SJs lokförarskola i egen regi i full gång i Stockholm. Nu utökas möjligheterna till betald lokförarutbildning, då utbildningar genomförs i både Stockholm och Göteborg.

Hösten 2022 startade SJ lokförarutbildning i egen regi. Intresset var stort och två utbildningsomgångar kunde starta före jul, och ytterligare två omgångar startar på nyåret. Satsningen fortsätter, och just nu har ansökningsperioden för de nya utbildningsomgångarna som drar igång efter sommaren 2023 startat.

SJ planerar för en utbildning som kommer starta i början av augusti i Stockholm/Hagalund och en utbildning som kommer att starta i början av september i Göteborg. Efter godkänd lokförarexamen erbjuds eleverna tillsvidareanställning på den ort där utbildningen har genomförts (elever i Göteborg erbjuds tjänstgöring i Göteborg eller Linköping).

Att jobba som lokförare passar den som gillar teknik och service i kombination, och som har ett högt säkerhetstänk. Utbildningen pågår under 41 veckor och innehåller både teoretiska och praktiska moment. Bland annat innehåller den kurser inom järnvägsteknik, säkerhet, miljö och infrastruktur. Det unika med SJs lokförarutbildning är att den redan under grundutbildningen ger behörighet för minst två av SJs fordonsslag, vilket gör att eleverna direkt efter godkänd examen och lokförarbevis kan börja köra tåg på egen hand.

- Det har varit väldigt roligt att följa lokförareleverna som började under hösten, de berättar att det är både intensivt, spännande och mycket att lära sig. Samtidigt längtar de efter att få köra tåg på egen hand och att börja jobba på riktigt. Vi har väldigt duktiga lärare, instruktörer och körlärare inom SJ och det gör att det är lätt att trivas och känna sig trygg som elev hos oss, säger SJs presschef Tobbe Lundell.

Sista ansökningsdag för SJs lokförarutbildning är den 10 februari. Mer information om lokförarutbildningen finns på www.sj.se/lokförarutbildning

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.