Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ ställer in avgångar med X 2000

SJ ställer med kort varsel in ett stort antal avgångar med X 2000 med omedelbar verkan. Anledningen är att tågen ska genomgå en besiktning som en extra säkerhetsåtgärd efter att ett X 2000 tåg under torsdagskvällen fick en hjulskada under färd mellan Stockholm och Göteborg. Konsekvensen är en akut fordonsbrist och alla resurser har satts in för att tågen ska vara åter i trafik så snart som möjligt.

- Jag vill verkligen beklaga att det här med så kort framförhållning påverkar många resenärer, men när det gäller säkerheten är den alltid vår högsta prioritet. Vi jobbar intensivt för att så snart som möjligt få ut tågen i trafik igen, säger Tobbe Lundell, presschef.

  Besiktningen gäller de tåg som har hjulpar av samma typ som det tågsätt som igår fick en skada, övriga tåg går som planerat. Den extra besiktningen påbörjas omedelbart och ambitionen är att tågen så snart som möjligt åter ska vara ute i trafik.

  X 2000 tåget som igår drabbades av en hjulskada på väg från Stockholm till Göteborg i höjd med Gnesta har undersökts av tekniker på plats och kommer att bogseras från platsen till verkstad i helgen. Det berörda tåget hade genomgått service och underhåll enligt alla gängse rutiner och skadan kommer nu att utredas vidare. Resenärerna ombord evakuerades till ett annat tåg och kunde försenade fortsätta resan till Göteborg.

  Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade gällande trafikläget på sj.se och i SJs app. Det är i nuläget svårt att bedöma hur många avgångar som kommer att påverkas.

  Alla tillgängliga resurser sätts nu in för att påverkan ska bli så kortvarig som möjligt.

  Ämnen


  SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens drygt 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

  Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

  Kontakter

  SJs pressavdelning (enbart för journalister)

  SJs pressavdelning (enbart för journalister)

  Presskontakt 010-751 51 84
  SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

  SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

  Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
  Peter Kraméus

  Peter Kraméus

  Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
  Marcus Fleetwood

  Marcus Fleetwood

  Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
  Lina Edström

  Lina Edström

  Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
  Trafikverkets pressjour

  Trafikverkets pressjour

  Presskontakt 0771-31 15 00
  Jernhusens huvudkontor växel

  Jernhusens huvudkontor växel

  Presskontakt 08-410 626 00

  SJ för människor närmare varandra, varje dag

  SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
  Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.