Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ Öresund avtalar om robustare ersättningstrafik för Öresundståg

SJ Öresund har slutit avtal med både Nobina och Bergkvara buss för att kunna erbjuda Öresundstågs resenärer en både pålitlig och snabb ersättningstrafik vid oplanerade störningar från och med december.

Avtalet omfattar ersättningstrafik de 48 första timmarna efter att en oplanerad trafikstörning inträffat. Genom avtalet kommer två erkänt duktiga bussföretag att samarbeta. Intentionen i avtalet är att få igång ersättningstrafiken så tidigt som möjligt och därefter snabbt etablera en stabil och pålitlig ersättningstrafik.

Utöver att skapa förutsättningar som möjliggör korta inställelsetider är fokus på att ge tydlig och relevant information till resenärerna.

-Vi vet att oplanerade störningar är en källa till missnöje hos resenärerna. Därför känns det extra bra att kunna avtala om ett nära samarbete med både Nobina och Bergkvara. De båda bussföretagen har lång erfarenhet och tillsammans mycket omfattande resurser, säger Anders Gustafson, VD för SJ Öresund.

I december tar SJ Öresund över drift och större delen av underhållet för Öresundstågen. I upphandlingen som SJ Öresund vann ställdes höga krav på en effektiv och robust ersättningstrafik. Genom det nya avtalet finns nu resurser och organisation för att uppfylla upphandlingen och beställarnas krav. Ambitionen är att resenärerna ska märka en tydlig förbättring när SJ Öresund tar över trafiken.

-Att få ombord Nobina och Bergkvara buss är ett viktigt steg i våra förberedelser inför trafikstarkt. Det är ett gediget arbete för att få allt på plats och det går i huvudsak enligt plan. Vi ser alla fram emot att starta trafiken i december, säger Anders Gustafson, VD för SJ Öresund.

Avtalet om ersättningstrafik vid oplanerade störningar löper under fyra år med möjlighet till förlängning. Nobina fick tidigare i år förtroende av beställarna att samordna all planerad ersättningstrafik för den spårbundna trafiken inom Öresunds- och Pågatågssystemet. 

Mer information

press@sj.se

tel 010-751 51 84

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Stephan Ray

Stephan Ray

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00