Gå direkt till innehåll
Avtalet signeras av fr v Rob Whyte, MD Nordics, Alstom och Monica LIngegård, vd SJ samt Arvid Fredman, fordonsdirektör SJ
Avtalet signeras av fr v Rob Whyte, MD Nordics, Alstom och Monica LIngegård, vd SJ samt Arvid Fredman, fordonsdirektör SJ

Pressmeddelande -

SJ har avtalat om 25 nya snabbtåg

SJ kommer att köpa 25 nya snabbtåg av modellen Zefiro Express från tågtillverkaren Alstom. De kommer att bli de snabbaste tågen någonsin på svensk järnväg, med en topphastighet på 250 kilometer per timme.

För att möta det ökade intresset för klimatsmarta, bekväma och effektiva tågresor har SJ tecknat avtal med Alstom om 25 nya snabbtåg och en option på upp till ytterligare 15 tåg. Affären är värd ungefär sju miljarder kronor. Tågen ska användas för fjärrtågtrafik mellan storstäder i Sverige men även för gränsöverskridande trafik till Danmark och Norge.

De nya snabbtågen kommer att ha den absolut senaste tekniken och nå en ny topphastighet för svensk tågtrafik, med sina 250 kilometer per timme. De kommer att komplettera SJs upprustade X 2000 som den bästa reseprodukten i Sverige och Skandinavien. De nya snabbtågen har plats för cyklar, bra bagagelösningar och en fullt utrustad SJ Bistro med varm mat och sittgrupper. Alla system är teknikledande med exempelvis effektiv uppkoppling och radiotransparenta fönster, tysta ljuddämpade vagnar och tåget kan förflyttas med batteridrift för att hantera störningar i elförsörjningen på linjen.

- Det här är en fantastisk satsning som vi nu gör och som blir ytterligare ett bevis på att SJ är framtidens sätt att resa. Jag är övertygad om att våra kunder kommer att uppskatta våra nya tåg, med hög hastighet, riktigt bra komfort med sköna stolar och bra ljus, samt goda möjligheter att både jobba och koppla av under resan, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman.

SJ fattade beslut om tilldelning av avtalet till Alstom den 20 december 2021 efter genomförd upphandling. Avtalet mellan parterna tecknades i dag den 5 april 2022. Det första tåget beräknas kunna sättas i trafik under 2026.

- På Alstom är vi oerhört stolta över att få leverera dessa nya snabbtåg till SJ. Med vår erfarenhet från flertalet snabbtågsprojekt världen över ser vi hur dessa förändrar möjligheterna att resa. Snabbtågen fyller en viktig funktion som det primära alternativet till flygresor, då det är praktiskt, bekvämt och snabbt. Vi tackar SJ för deras fortsatta förtroende för oss, säger Maria Signal Martebo, vd på Alstom Sverige.

SJ och Alstom kommer att visa och berätta mer om tåget vid SJs årsstämmoseminarium den 27 april. Media kommer att bjudas in i särskild ordning.

För mer information, kontakta SJs presstjänst, 010-751 51 84, press@sj.se

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, Norge, liksom Skandinaviens huvudstäder och varje dag möts våra kunder och medarbetare på någon av våra 1500 avgångar från över 400 stationer. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg.

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.