Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ gör tågsatsningar i miljardklass

Med ett historiskt starkt årsresultat i ryggen ökar nu SJ investeringstakten och gör en rekordstor satsning för att möta morgondagens behov av bekväma och effektiva tågresor. SJ planerar för investeringar på cirka nio miljarder kronor i ett 30-tal nya snabbtåg och omfattande modernisering av samtliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan.

Under 2016 fortsatte den positiva resandeutvecklingen med SJs tåg. SJs finansiella styrka gör att bolaget de närmaste åren kan öka investeringstakten.

Sammantaget planerar SJ att investera cirka nio miljarder kronor i ny och upprustad fordonsflotta under den kommande femårsperioden. Detta utöver löpande investeringar och satsningar på till exempel fordonsunderhåll och digitalisering.

- Vi ökar nu takten i våra investeringar för att erbjuda våra resenärer fler moderna tåg som innebär högre effektivitet och komfort i resandet, samtidigt som det ger oss bättre förutsättningar att möta framtidens ökade behov av tågresor, säger SJs vd Crister Fritzson.

Helt nytt är en viktig satsning på cirka 150 miljoner kronor på ombyggnad, upprustning och komforthöjning av SJs samtliga nattågsvagnar. SJ vill skapa en mer attraktiv resa för att nå fler resenärer på SJs nattågslinjer Göteborg-Stockholm-Östersund-Åre-Duved och Stockholm-Malmö. Redan under 2018 kommer den första upprustade nattågsvagnen att vara i trafik.

Samtidigt har SJ fattat ett inriktningsbeslut om att förbereda upphandlingen av ett 30-tal nya snabbtåg för fjärrtrafik. Det ger SJ möjlighet att erbjuda resenärerna fler moderna tåg med högre kapacitet och samtidigt fasa ut äldre lokdragna tåg. Tågen ska kunna trafikera hela Skandinavien. Investeringen uppskattas till cirka 5-6 miljarder kronor.

Den påbörjade moderniseringen av samtliga X 2000-tåg fortsätter enligt plan. Redan nu testas stolarna av resenärer. Senare i år kommer teknisk utrustning, utformning av bistron och digitala skärmar att testas. 2018 rullar det första ombyggda tåget ut i trafik. Satsningen på X 2000 uppgår till cirka 3,5 miljarder kronor. 

Se SJs vd Christer Fritzon presentera resultatet här: http://sj-live.creo.se/170215/sj_kvartalsrapport

Ämnen


Varje dag reser 85 000 kunder med SJ AB och 4 500 medarbetare verkar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ AB kör dagligen 1100 avgångar och trafikerar 280 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2015 omsatte SJ 9 miljarder kronor.

För pressbilder, reportage och nyheter besök SJ Nyhetsrum på nyhetsrum.sj.se.

Presskontakt

SJs pressavdelning

SJs pressavdelning

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat material