Gå direkt till innehåll
SJs nattåg fortsätter att rulla från Göteborg - mot både Jämtland och Västerbotten 2021.
SJs nattåg fortsätter att rulla från Göteborg - mot både Jämtland och Västerbotten 2021.

Pressmeddelande -

SJ fortsätter köra nattågstrafik från Göteborg till Jämtland och Västerbotten

SJ har skapat ett nytt trafikupplägg utifrån det vunna avtalet om nattågstrafik mellan Stockholm och Duved som innebär att SJ fortsätter att köra nattåg från både Stockholm och Göteborg till Umeå och Duved.

I februari fick SJ förnyat förtroende att köra den av Trafikverket upphandlade nattågstrafiken mellan Stockholm och Jämtland (Stockholm-Duved), medan norska Vy vann nattågsupphandlingen för trafiken mellan Stockholm och Övre Norrland (Stockholm-Luleå/Narvik).I samband med det började SJ undersöka förutsättningarna för att fortsätta med nattågstrafik på kommersiell bas som kopplas samman med den upphandlade Jämtlandstrafiken.

– SJ har sedan tillkomsten av helårstrafik mellan Göteborg och Jämtland i december 2018 jobbat upp ett omfattande resande från Västra Götaland och Närke. Vi är övertygade om att vi fortsatt ska lyckas med att attrahera nattågsresenärer i framtiden. Vi bedömer att kundunderlaget för vårt utvecklade koncept med nattåg i flera relationer kommer att se allt bättre ut, när väl situationen med Corona lagt sig, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Genom att fortsätta med nattåg från Göteborg och från Umeå slår SJ vakt om ett starkt nattågserbjudande i fyra väderstreck. Resenärerna som kliver på SJs nattåg i Göteborg eller i Stockholm kan alltså välja mellan Jämtland eller Västerbotten som destination och vice versa.

– Med vårt beprövade nattågskoncept erbjuder vi ett effektivt upplägg där vi nyttjar nattågsvagnarnas flexibilitet. Det är vår övertygelse att vi kan få resandet från västra Sverige till och från Jämtland att fortsätta växa, och därför ska trafiken utgå från Göteborg. Men vi tror också att nattågsresandet till och från Umeå har en än starkare framtid med både Göteborg och Stockholm. Totalt sett innebär detta fler avgångar än idag, vilket är nödvändigt i takt med att tågresandet ökar i hela landet, inte minst i nattåg, säger Jan Kyrk.

Fakta: SJs nattåg mellan Göteborg/Stockholm och Duved/Umeå 2021

Linjer som SJ planerar att köra från och med 13 december 2020:

  • Stockholm-Duved (avtalad trafik)
  • Göteborg-Duved (egen trafik)
  • Stockholm-Umeå (egen trafik)
  • Göteborg-Umeå (egen trafik)

Nattåget från Göteborg följer samma sträckning som idag, via Västra stambanan och Örebro. Exakta avgångs- och ankomsttider fastställs senare i höst av Trafikverket, men SJ planerar för 75 minuter tidigare ankomst för nattågen till Göteborg jämfört med idag.

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen hade 4 600 medarbetare och en omsättning på cirka 8,6 miljarder kronor under 2019. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 150 000 personer att resa med någon av SJs 1220 avgångar från 291 stationer. SJ har utsetts till Sveriges grönaste varumärke, bästa inrikes transport och Europas mest digitala resebolag. SJ ägs av svenska staten och har som uppdrag att driva lönsam persontrafik på järnväg

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.