Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

SJ får fortsatt förtroende att köra nattåg till och från Jämtland

SJ har fått förtroende att bedriva nattågstrafiken Stockholm-Östersund-Duved till och med 2024, med möjlighet till två års förlängning. Det meddelade Trafikverket idag. Upphandlingen omfattar trafik med nattåg året runt.


SJ har ansvarat för motsvarande trafik från 8 september 2018 och det är glädjande att få fortsatt förtroende.

-Det är mycket tillfredsställande att vi kan fortsätta med de framgångsrika nattågen till och från Jämtland. Vi har inlett upprustningen av våra sov- och liggvagnar för att ytterligare öka komforten under resan, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Upphandlingen omfattar nattågstrafik Stockholm-Jämtland-Stockholm året runt. Trafiken bedrivs med SJs egna lok, liggvagnar och sovvagnar.

SJs uppdrag innebär, förutom att bemanna och köra tågen, ansvar för fordonsunderhåll, depåverksamhet, planering och ledning av trafiken samt ersättningstrafik. Upphandlingen är en så kallad tjänstekoncession som innebär att SJ kommer att bedriva trafiken under eget varumärke, ansvara för biljettförsäljning och kundprogram. Precis som i dag kommer resenärer att kunna köpa biljetter och få trafikinformation genom SJs digitala kanaler, som ständigt utvecklas och förbättras ur kundperspektiv.

Sedan den kontinuerliga nattågstrafiken startade i september 2018 har SJ lyckats öka resandet markant. Trots det är Jämtland fortfarande en av de regioner i Sverige där de boende i stor utsträckning väljer flyg och bil för sina långväga resor

-Vår målsättning är att fortsätta utveckla trafiken och öka resandet i våra tåg, inte minst mängden tjänsteresor från Jämtland mot Stockholmsregionen, där nattågen är ett perfekt alternativ för morgon- och förmiddagsmöten. SJ har ett löpande samarbete med Region Jämtland Härjedalen, andra regionala aktörer och turistdestinationer med syfte att ytterligare öka resandet på tågen, säger Jan Kyrk.

I sommar tar SJ över ansvaret för trafiken Storlien-Trondheim på den norska sidan, vilket öppnar nya möjligheter att utveckla såväl dagtågen som nattågen till och från Jämtland med anknytning till Trondheim. SJ arbetar nu med att undersöka vilka olika möjligheter som står till bud

Nattågen Stockholm-Luleå-Narvik, som SJ kört sedan 2008, övergår nu till annan operatör. Det kommer att påverka SJs verksamhet i Luleå, Umeå, Gävle och Sundsvall. Hur verksamheten kommer att påverkas är för tidigt att uttala sig om.

Ämnen

Kategorier


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 284 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

SJ Stockholmståg (pendeltågstrafiken)

Presskontakt Vardagar (08.00-16.00): 08-30 98 21 Övrig tid: 010-751 51 84
Peter Kraméus

Peter Kraméus

Presskontakt Tf. presschef 010-751 51 84
Marcus Fleetwood

Marcus Fleetwood

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Lina Edström

Lina Edström

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för Sverige framåt

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 6 600 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – SJ för Sverige framåt.