Gå direkt till innehåll
SJ 3000 prisas i Europas mest prestigefyllda designtävling

Pressmeddelande -

SJ 3000 prisas i Europas mest prestigefyllda designtävling

SJ 3000, SJs nya snabbtåg, tilldelas ”High Design Quality” i den internationella stortävlingen Red Dot Design Award.­­

– Det är ett bevis på att vi verkligen lyckats skapa det vi ville. Ett modernt, bekvämt och även snyggt tåg, säger Jan Olson, Affärsutvecklingschef på SJ.

Red Dot Design Award är en av de mest kända designtävlingarna i världen. SJ 3000 får utmärkelsen ”Red Dot High Design Quality” i klassen för persontransporter. Totalt tävlade 1 800 tillverkare från 58 länder med 4 515 produkter i de olika klasserna. 30 olika experter i den internationella juryn har bedömt de olika bidragen på plats i tyska Essen.

– I slutbedömningen är det enbart de bästa av de mest högklassiga bidragen som får Red Dot-utmärkelsen. SJ 3000 är ett av dem, säger Peter Zec, professor, initiativtagare och styrelseordförande i Red Dot.

Designen för SJ 3000, som tillverkas av Bombardier, utgår ifrån klassisk skandinavisk känsla. Kontrastverkan är viktig där den rena, avskalade, maskinella exteriören i borstat stål, kombineras med en varm och hemtrevlig inredning.  Den stålblanka utsidan reducerar både tågets vikt och minskar energikonsumtionen samtidigt som man på så sätt undviker cirka ett ton målarfärg. Ett krav som var mycket viktigt i SJs arbete för ökad hållbarhet och hänsyn till miljön.

– Det ljusa träet och ljussättningen förstärker känslan av rymd i salongerna. I första klass har vi lyckats skapa en privat sfär i sätet genom utformningen av huvudstödet och de avskiljande läslamporna mellan resenärerna, säger Marie von Kraemer, designansvarig på SJ.

Resenärernas komfort har varit mycket viktig i utvecklingsarbetet och SJs samarbetspartner Lundbergs Design har arbetat mycket med ergonomin ibland annat de nya stolarnas. Det har skapat extra benutrymme och komfort. Valet av stoppning och tyg i stolarna har noggrant testats ut för att bidra till en avkopplande resa.

Bistron har varit en särskild designutmaning. På relativt liten yta har designgruppen som arbetat med SJ 3000 skapat en en sober skandinavisk atmosfär som blandas med en känsla av en bar i Barcelona, vilket gav extra poäng hos juryn.

SJ 3000 sattes i trafik mellan Stockholm och Sundsvall i början av februari. Trafikstarten har varit lyckad och resenärerna har gett det nya tåget högt betyg i SJs kundnöjdhetsundersökningar. Totalt har SJ beställt 20 tågsätt från Bombardier Transportation och samtliga tåg kommer att vara i trafik i år. SJ 3000 kommer att trafikera flera olika sträckor i Sverige.

Fakta SJ 3000

Sveriges miljövänligaste tåg.

Varje tåg är 107 meter långt och har plats för 245 passagerare. Totalt tillförs 5000 nya stolar i SJs snabbtågsflotta.

Tåget kör 200 km/h, den högsta tillåtna hastigheten på svensk järnväg.

SJ har beställt 20 nya tågsätt för 2 miljarder kronor.

Det nya informations- och underhållningssystemet ombord, visar trafikinformation på displayer och ett stort antal filmer i resenärernas medhavda laptops.

Specialutrustat för funktionshindrade med rullstolslyftar, bredare gångar och fler rullstolsplatser.

ISO 14025-certifierat.

98 procent av tåget är återvinningsbart.

25-40 procent av tåget består av återvunnet material.

Minst 10 procent av tågets energiförbrukning återmatas i strömledningssystemet via inbromsningsmekaniken.

För mera information, kontakta kontakta Jan Olson, Affärsutvecklingschef SJ, 010-751 57 71 eller SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

Ämnen

Taggar


Varje dag reser 100 000 människor med SJ och 4 000 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör dagligen 600 avgångar och trafikerar 160 stationer mellan Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2011 omsatte SJ 8 miljarder kronor.

Presskontakt

SJ Kundservice

SJ Kundservice

Presskontakt www.sj.se/kontakt
SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Anton Almqvist-Källén

Anton Almqvist-Källén

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Mikael Grinbaum

Mikael Grinbaum

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00
Trafikverkets presstjänst

Trafikverkets presstjänst

Presskontakt 0771-31 15 00

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 5400 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.