Följ SJ

Premiärtur för nya snabbtåget SJ 3000

Pressmeddelande   •   Feb 01, 2012 13:30 CET

Nu sätts SJs nya snabbtåg SJ 3000 i trafik. Premiärturerna går mellan Stockholm och Sundsvall måndag den 6 februari.

– Det känns väldigt bra. Det nya snabbtåget ökar servicen till våra resenärer och när alla nya tåg är levererade tillförs SJs snabbtågsflotta sammanlagt 5 000 nya stolar, säger Elisabeth Lindgren, Sjs kommunikationsdirektör.

Efter ett omfattande utvecklingsarbete och provkörningsprogram är det dags för premiärturerna för SJs nya snabbtåg. De första fyra tågsätten, bestående av fyra vagnar vardera, levererades till SJ i slutet av januari. Den typ av tåg som SJ valt, Reginamodellen, har visat sig vara mycket driftsäkert under de två senaste vintrarnas tuffa väderförhållanden.

På måndag den 6 februari genomförs de historiska premiärturerna, på sträckan Stockholm-Sundsvall. På det nya snabbtåget blir det även premiär för informations- och underhållningssystemet ”ombord.sj.se”. Trafikinformation visas på displayer i vestibulerna och via medhavda laptops kan resenärerna få tillgång till både aktuell trafikinformation och avkopplande underhållning.

– Resenärerna får tillgång till ett bekvämt, modernt och driftsäkert tåg. Det finns gott om benutrymme och plats för bagaget och bistron är specialgjord för att möta dagens kundkrav. Det nya tåget är särskilt anpassat till funktionshindrade resenärer med modern rullstolslyft, extra rullstolsplatser, breda gångar och rymliga toaletter, säger Elisabeth Lindgren.

SJ 3000 ersätter i första hand avgångarna med SJs dubbeldäckare på sträckan Sundsvall-Stockholm, men sätts även in istället för SJ 2000 (X 2000) på vissa avgångar. Totalt blir det tre avgångar vardagar i varje riktning mellan Stockholm och Sundsvall.

– Vi tror att de nya tågen ska bidra till att stärka resenärernas förtroende för tåget som det bekvämaste och miljövänligaste sättet att resa, säger Elisabeth Lindgren.

Senare i vinter kommer SJ 3000 även att sättas in på linjen Östersund-Stockholm. Efterhand som Bombardier levererar de nya snabbtågen så sätts de in i SJs reguljärtrafik.

För mera information, kontakta SJs Pressavdelning: 010-751 51 84

 

Varje dag reser 100 000 människor med SJ, Sveriges största tågoperatör. 5 400 anställda arbetar för att tågresorna ska vara säkra, pålitliga, bekväma och enkla. SJ kör varje dag 700 avgångar och trafikerar 170 stationer, varav ett tiotal utomlands, bland andra Köpenhamn och Narvik. Alla resor med SJs tåg i Sverige är märkta med Bra Miljöval. 2010 omsatte SJ 9 miljarder kronor. SJ säljer även evenemangsbiljetter och upplevelser runt om i Sverige. SJ erbjuder dessutom hotell och tågtaxi.