Gå direkt till innehåll
Ökad tillgänglighet i SJs nya X2000-tåg

Pressmeddelande -

Ökad tillgänglighet i SJs nya X2000-tåg

Att underlätta ombord för funktionshindrade är ett av de prioriterade områdena i SJs arbete med de nya X2000-tågen. Bland annat är rullstolsplatserna nya, handikapptoaletten ny och rymligare samt att platsnumreringen nu finns i såväl taktil skrift som blindskrift.

SJ håller på att bygga om X2000-tågen. När det första tåget rullar ut på spåren efter sommaren kommer det att vara mer tillgängligt för funktionshindrade ombord än i dagens tåg.

Bland annat har rullstolsplatserna i vagn 7 byggts om och gjorts mer trivsamma. Den gamla toaletten i vagn sju är ombyggd så att den är större och har en ny, svängd dörr som dels gör det lättare att vända en rullstol samt ta sig in och ut.

De nya lösningarna har testats av bland annat DHR (Delaktighet, Rörelsefrihet, Handlingskraft) som har gett värdefulla synpunkter under konstruktionsfasen.

-Stora delar av ombyggnationen av Nya X2000 har gjorts i dialog med resenärsgrupper, tågvärdar, och servicepersonal. Det har varit givande för oss och bland annat dialogen med DHR har bidragit till flera konkreta förbättringar, berättar Jonas Nilsson, ansvarig för SJs Tillgänglighetsråd.

Plats och vagnsmärkningen finns nu både på hatthyllans kant och på sidan av stolen. Det blir lättare att både få en överblick över vagnen och att hitta en enskild stol. Platsmarkeringen är både utförd i relief- och blindskrift som gör det enklare för synskadade att orientera sig i tåget. Viktig information som till exempel utmärkningen av toaletterna finns nu i även i relief- och blindskrift.

Den nya stolen, som är speciellt framtagen för Nya X2000, är minst lika bekväm som den nuvarande och ger gott om utrymme för benen. Stolen är dessutom utrustad med elektronisk styrning av både sätet och ryggstödet. Med ett enkelt och lätt knapptryck går det att ställa in stolen så som resenären önskar. Alla stolar i tåget får också ett greppvänligt handtag på den övre delen av stolen ut mot gången. Med handtagens hjälp blir det nu enklare att gå genom tåget.

Hatthyllan har ny design och är tunnare så att det ska bli enklare för längre personer att ta sig in till platsen närmast fönstret.

Stolstyg och mattor är allergitestade och utformade för att kunna städas både konventionellt och med ångrengöring för att få högsta resultat.

För mer information

Jonas Nilsson, SJ

Tel 010-751 56 57

Ämnen


SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. Koncernen omsätter cirka 7,9 miljarder SEK och har 4 600 medarbetare. Som marknadsledande tågoperatör knyter SJ ihop Sverige, liksom Skandinaviens huvudstäder. Varje dag väljer 140 000 personer att resa med någon av SJs 1 200 avgångar från 288 stationer. 

Kontakter

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

SJs pressavdelning (enbart för journalister)

Presskontakt 010-751 51 84
Tobbe Lundell

Tobbe Lundell

Presskontakt Presschef 010-751 51 84
Martina Nord

Martina Nord

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Jonas Olsson

Jonas Olsson

Presskontakt Presskommunikatör 010-751 51 84
Trafikverkets pressjour

Trafikverkets pressjour

Presskontakt 0771-31 15 00
Jernhusens huvudkontor växel

Jernhusens huvudkontor växel

Presskontakt 08-410 626 00

Relaterat innehåll

SJ för människor närmare varandra, varje dag

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra. SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås.
Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.